Lier wil dat ook mensen die niet in de stad wonen, er kunnen trouwen: "Nu moeten we jaarlijks heel wat aanvragen weigeren tot onze grote spijt" 

De stad Lier wil dat ook mensen die niet in Lier wonen, er toch kunnen trouwen. De stad gaat nu vragen aan de Kamer om de wet daarover te wijzigen. Lier krijgt die vraag dikwijls van mensen die uitgeweken zijn of van wie de familie of vrienden de stad wonen. 

Iedereen zou de mogelijkheid moeten hebben om in Lier te kunnen trouwen, niet alleen mensen die er wonen. Dat vindt het stadsbestuur. Maar in België zegt het burgerlijk wetboek dat een koppel dat wil trouwen, aangifte moet doen in de gemeente waar één van de partners is ingeschreven in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister. Het huwelijk moet daarna plaatsvinden in de gemeente waar de aangifte werd gedaan. 

Ganzenveren

Dat wil Lier nu veranderd zien. "Wij krijgen elk jaar toch een tiental vragen van koppels dat ze in Lier willen trouwen", zegt burgemeester Rik Verwaest (N-VA). "Dat is dan omdat ze een speciale band hebben met Lier, omdat heel hun familie er woont of al hun vrienden, omdat ze verliefd zijn op het prachtige stadhuis... En dat is heel begrijpelijk. Maar als ze hier niet wonen, dan moeten we dat weigeren. Dat is jammer. Want de reden is een oude Napoleontische wet, toen huwelijken nog met ganzenveren in het register werden genoteerd. Anno 2023 hebben we digitale databanken die overal toegankelijk zijn."

Het kan de mooiste dag van misschien wel honderden koppels in het hele land nog mooier maken

Rik Verwaest (N-VA), burgemeester Lier

De gemeenteraad keurde gisteren een motie goed om aan de Kamer te vragen om de betrokken wet te wijzigen. "Ons voorstel bouwt voort op een aantal bestaande voorstellen, die in het verleden al in de Kamer zijn ingediend, maar die nooit werden goedgekeurd. Nu willen we die nog eens een duwtje in de rug geven en het debat opnieuw openen. Die aanpassing kost niets en ze kan de mooiste dag van misschien wel honderden koppels in het hele land nog mooier maken."

Meest gelezen