Productie bij VDL Nedcar tijdelijk plat door wilde staking

Bij VDL Nedcar in Born lag de productie dinsdagmorgen een paar uren stil door een wilde staking. Na de grote pauze om half elf is het werk weer hervat.

De Limburger

Een deel van de medewerkers in de autofabriek heeft dinsdag rond 8.00 uur op eigen initiatief (tijdelijk) het werk neergelegd. Vakbond FNV keurt de actie af. “Heel onverstandig”, aldus Ron Peters (FNV).

De staking volgt op een dag van onderhandelen tussen vakbonden en VDL Nedcar-directie over aanpassing van het sociaal plan in het Eindhovense Van der Valk-hotel. Wat er precies na ruim zeven uur onderhandelen inhoudelijk uit de bus is gekomen, willen de partijen niet vertellen.

De een (VDL Nedcar) noemt het een constructief overleg, een ander zegt ‘we zijn er niet uitgekomen’ en weer een ander beweert ‘dat de boel niet is vastgelopen’.

Tijdrekken

Een kaderlid van de Belgische vakbond ABVV zegt dinsdag: “Er is maandag zeven uur met elkaar om tafel gezeten, maar daarbij is niks uit de bus gekomen.” Dat wordt bevestigt door de bestuurder Mohamed Chouick van de ABVV: “Ik kreeg maandagavond een appje dat er geen witte rook was en dat er in de onderhandelingen met VDL Nedcar niet uit de bus is gekomen, waarop was gehoopt.”

„Wat de mensen op de werkvloer stoort is dat het allemaal veel te lang duurt. Door al dat tijdrekken houd je ze niet onder controle. Wat ook speelt is dat er donderdag pas een leden raadpleging is. Waarom communiceren de vakbonden die bij de onderhandelingen waren niet meteen? Dan was zo’n wilde staking als vandaag wellicht voorkomen.”

Achterban

De vakbonden gaan hun achterban donderdag informeren en consulteren. Hoe verder? “Dat duurt veel werknemers blijkbaar te lang”, reageert CNV-bestuurder Jeroen Bruinsma. “Maar we steunen deze wilde staking absoluut niet!”

De georganiseerde leden van de vakbonden hebben de afgelopen dagen lauwtjes gereageerd op een verbeterd bod van de VDL Nedcar-directie. Hoewel dat werd afgewezen, bood het wel voldoende vertrouwen om de bonden maandag weer met de werkgever aan tafel te laten gaan. Reden ook om de stakingen in de autofabriek voorlopig op te schorten.

Op 3 en 4 mei braken er in de fabriek in Born wilde stakingen uit. Een aanzienlijk deel van de 3.800 medewerkers legde het werk neer. In de daaropvolgende week volgden – ditmaal onder leiding van de vakbonden - nog eens vier aaneengesloten dagen van reguliere werkonderbrekingen.

Upgrade

Aanleiding waren de vastgelopen gesprekken over aanpassingen in het huidige sociaal plan. Met het oog op de onzekere toekomst van de autofabriek, willen de vakbonden een upgrade van de huidige afspraken. VDL Nedcar zag daar tot voor kort weinig in en vond dat de bestaande afspraken volstonden. Omdat de medewerkers zich niet serieus voelden genomen door hun werkgever, legden zij eerder deze maand al boos het werk neer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer