Limburgse Imkers vangen 30 koninginnen van Aziatische hoornaar met lokdozen

Leden van de Limburgse Imkersbond hebben dit voorjaar zo'n 30 koninginnen van de Aziatische hoornaar gevangen met speciale lokdozen. Die dozen werden begin dit jaar verspreid onder 600 imkers in Limburg omdat de Aziatische hoornaar een grote bedreiging is voor de inheemse bijen. 

Begin dit jaar werden er speciale lokdozen voor Aziatische hoornaars verspreid over 600 imkers in Limburg. Dit voorjaar zijn daarmee zo'n 30 koninginnen gevangen. "Het zijn er niet zoveel, maar dat betekent dat er ook weinig nesten zijn in Limburg. De koningin zelf is niet gevaarlijk, maar de 2.000 andere hoornaars in haar nest wel", vertelt Cyriel Rubens van de Limburgse Imkersbond. 

Aziatische hoornaars voeden hun larven met eiwitten en die komen van levende insecten zoals bijen en sprinkhanen. Het dier heeft geen natuurlijke vijanden en dat maakt de soort extra verwoestend. "Op dit moment blijven de koninginnen in hun nest, maar vanaf augustus komen er nieuwe koninginnen uit. Dan moeten we alert zijn en het nest op tijd vernietigen om zo een plaag te vermijden", zegt Cyriel Rubens. 

Een koningin kan zo'n honderd eitjes per dag leggen. Het is volgens de Imkersbond dus niet efficiënt om de werksters te vangen. De imkers roepen de mensen en vooral wandelaars op om goed op te letten en nesten van de Aziatische hoornaar altijd te melden, zodat ze verdelgd kunnen worden. Want op het einde van de zomer worden nieuwe koninginnen geboren, die op hun beurt weer nieuwe nesten zullen beginnen.

Meest gelezen