BEKIJK - Voor het eerst in 200 jaar tijd wolf gespot in West-Vlaanderen

In Proven bij Poperinge is een wolf gespot, in een weiland. Het is zo goed als zeker een Franse wolf, die de grens is overgestoken. Dit is een primeur voor West-Vlaanderen. "Het is meer dan 200 jaar geleden dat er nog eens een wolf in West-Vlaanderen kwam", zegt Jan Loos van de natuurvereniging Welkom Wolf.

Het is uniek, wat zeker al twee inwoners van Proven hebben gezien: een wolf die op een grasland in het dorpje liep. Ze hebben er foto's en videobeelden van gemaakt en die op sociale media gepost. Zo kwamen ze ook bij de natuurvereniging Welkom Wolf terecht.

BEKIJK - De eerste beelden van een wolf in West-Vlaanderen:

Videospeler inladen...

"De beelden zijn zeker echt", zegt Jan Loos van Welkom Wolf. "We weten alleen nog niet zeker wanneer ze zijn gemaakt, wellicht vanmorgen heel vroeg." Het is alleszins een primeur: het is de eerste wolf in eeuwen in West-Vlaanderen. Het is zo goed als zeker een Franse wolf, die in Proven is gespot.

"Als het een Vlaamse wolf was geweest, zou die al veel eerder op onze radar zijn verschenen. Maar helemaal zeker zijn we daar niet van, want een wolf kan 80 kilometer afleggen op een nacht. Dus hij kan ook van Nederland komen en op een nacht West-Vlaanderen doorkruist hebben."

BEKIJK - Wellicht is de wolf in West-Vlaanderen een tijdelijk gevaar voor de dieren in de buurt. Eigenaars die echt gerust willen zijn, hokken hun dieren 's nachts toch het beste op, tot de wolf weer vertrokken is:

Videospeler inladen...

Geen geschikt leefgebied

De wolf zal sowieso niet in Poperinge blijven. "West-Vlaanderen is geen geschikt leefgebied voor wolven. Wolven hebben een enorme ruimtebehoefte: ze hebben tienduizenden hectare nodig om te kunnen overleven. Bovendien moeten ze ook rustige natuur hebben, waar ze geen mensen tegenkomen. En er moet voldoende voedsel aanwezig zijn."

"In West-Vlaanderen beperkt zich dat tot reeën en hazen, terwijl wolven toch ook graag jonge everzwijnen op het menu hebben. En die zijn er niet in West-Vlaanderen. Zo'n jonge wolf kan wel makkelijk een paar weken onderduiken in een klein bosje in West-Vlaanderen. Maar op de langere termijn zal hij doortrekken. Ik sluit niet uit dat hij wel een paar weken zal rondhangen in de streek."

"Geen verzwakte of jonge dieren in de wei"

Landbouwer Wim Busschaert woont vlakbij de plek waar de wolf gezien is. Hij maakt zich geen grote zorgen, maar zal verzwakte of jonge dieren zeker niet op de weide laten. "Verzwakte en kleinere dieren kunnen een makkelijke prooi zijn", zegt hij. Als blijkt dat de wolf hier langer dan een paar weken blijft, zullen er volgens de landbouwer wel maatregelen moeten komen. "Dan denk ik aan elektriciteit aan de buitenkant van de omheining, maar voorlopig is dat dus niet aan de orde."

Eenzame zwerver

"Elke jonge wolf moet tussen zijn eerste en tweede verjaardag zijn ouderlijke roedel verlaten. Hij moet op zoek naar een nieuw leefgebied, ergens in Europa", weet Jan Loos. "Tijdens die zoektocht legt hij enorme afstanden af, tot hij een geschikt leefgebied vindt en een partner die daar zit te wachten. Het kan zijn dat hij jaren moet wachten op een partner van het andere geslacht. Dus het is een erg eenzaam bestaan voor zo'n wolf, niet alleen tijdens zijn zwerftocht, maar ook terwijl hij moet wachten op een partner."

Meest gelezen