Direct naar artikelinhoud
NieuwsNatuur

▶ Een wolf in West-Vlaanderen, voor het eerst in tweehonderd jaar: ‘Uitzonderlijk, maar geen verrassing’

De wolf van Poperinge.Beeld Instituut Natuur- en Bosonderzoe

Voor het eerst in twee eeuwen wordt de wolf in West-Vlaanderen gespot. Dinsdagochtend kruisten de paden van een jager en een jonge wolf, die rustig rondwandelde op een natuurdomein in Krombeke, bij Poperinge.

Video wordt geladen...

“Het is uitzonderlijk, maar het komt niet onverwacht”, zegt Jeroen Denaeghel van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). “In Frankrijk zijn er meer dan 150 roedels en waren er al wolvenmeldingen in het departement Nord. Dat een zwerver ons land binnenkomt is dus geen verrassing.”

De jonge wolf, die mogelijk uit de Franse Alpen naar hier trok, heeft waarschijnlijk zijn roedel verlaten. Hij kan tot wel duizend kilometer reizen om een nieuwe roedel te stichten. Maar West-Vlaanderen is beslist niet de geschikte plaats, volgens Edouard Geelhand van vzw Welkom Wolf. De organisatie wil mensen warm maken voor de terugkeer van de wolf in België. “Deze wolf zal zeker en vast verder moeten trekken. In West-Vlaanderen zijn er geen gebieden die hem voldoende rust bieden. Hij blijft hier waarschijnlijk maar enkele dagen.”

Daarnaast zal de wolf zijn honger hier niet kunnen stillen, want in de West-Vlaamse polders zijn er niet genoeg reeën en everzwijnen. “Mogelijk zou hij zich in Wallonië kunnen vestigen, maar dan moet hij natuurlijk ook nog een wijfje vinden”, zegt Denaeghel.

De kans is klein dat de wolf zich elders in het dichtbevolkte Vlaanderen vestigt. Het schuwe dier zal al snel botsen op de barrières van autostrades. Denaeghel schat de kans groter dat de wolf zal terugkeren naar Noord-Frankrijk. Aansluiten bij de Belgische wolvenroedel in Limburg is evenmin mogelijk. “Als de zwerver het territorium van de Belgische wolven doorkruist, zal die zeker opgemerkt worden. Er is geen zekerheid dat hij daar levend uit zal geraken”, vreest Geelhand.

Mensen moeten geen angst hebben voor een ontmoeting met het wilde dier. Het is heel uitzonderlijk dat je een wolf tegenkomt, want het zijn schuwe dieren, die meestal bij schemering of in de nacht actief zijn. “Tot nu toe zijn er de laatste twintig jaar in Europa geen dodelijke incidenten met de wolf bekend. Wolven zijn bang voor mensen en zullen meestal weglopen”, zegt Denaeghel.

Ondanks de allicht korte passage van de wolf, heeft Stephan Mourisse, burgemeester van de Poperingse buurgemeente Vleteren, al verschillende verontruste inwoners aan de lijn gehad. Omdat de wolf waarschijnlijk maar enkele dagen in het land blijft en daarna Vlaanderen voor gezien houdt, zouden boeren het best hun dieren tijdelijk gewoon ophokken. “Wat de toekomst betreft, kunnen ze ook schrikdraad hangen. Het is spijtig dat er in West-Vlaanderen nog geen subsidies zijn om die preventieve maatregelen te nemen, want de kans dat er meer wolven door ons land zullen zwerven is reëel”, zegt Geelhand. Volgens ANB zijn de subsidies nog niet aan de orde in West-Vlaanderen, aangezien de wolf zich snel weer zal verplaatsen.

Twitter bericht wordt geladen...