2018 Getty Images

Prins Harry vangt bot in zaak rond zijn beveiliging op Britse bodem: "Rijkelui kunnen politie niet kopen"

Er komt dan toch geen hoorzitting over de beveiliging van prins Harry op Brits grondgebied. Een Britse rechter staat niet toe dat Harry in beroep gaat tegen een beslissing van de regering. De prins probeert beveiliging van de Met(ropolitan) Police af te dwingen. Hij eist voor zichzelf en zijn gezin bescherming telkens hij het Verenigd Koninkrijk bezoekt en wil daarvoor betalen. De Britse regering weigert al een tijdje dat verzoek.

Harry en zijn vrouw Meghan Markle verloren hun automatische bescherming toen ze stopten als voltijds werkende leden van het koningshuis (begin 2020). Ze verhuisden naar Canada en vervolgens naar Californiƫ, waar ze wonen met hun twee jonge kinderen, prins Archie en prinses Lilibet.

Maar zonder die permanente bewaking voelt de prins zich niet meer veilig in zijn geboorteland. Zijn woordvoerder stelt dat het gezin "de voorbije jaren het voorwerp was van neonazi- en extremistische dreigementen". "Harry's rol binnen het koningshuis is veranderd, maar zijn profiel als lid van de koninklijke familie is dat niet", klinkt het.Ā 

Harry stelde voor om de kosten voor de politiebescherming te vergoeden als hij het Verenigd Koninkrijk bezoekt. In de VS huurt hij ook een privƩfirma in.

Maar het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken verzet zich tegen dat idee. Anders zouden welgestelde mensen politiebeveiliging kunnen "kopen". "Het zou onredelijk zijn om agenten aan gevaar bloot te stellen tegen betaling van een particulier", vindt Binnenlandse Zaken.

Vorige week beweerde Harry dat hij met zijn vrouw en schoonmoeder betrokken was bij een "bijna-catastrofale achtervolging" door paparazzi in New York. De politie van New York nuanceerde die woorden later en sprak van "meerdere fotografen die de rit uitdagend maakten".

Meest gelezen