© BELGA

Nieuwe actie tegen gsm-gebruik achter het stuur: overtreders verliezen rijbewijs voor 8 dagen

Hasselt -

Het parket Limburg organiseert deze week opnieuw een grootschalige actie rond gsm-gebruik achter het stuur. Bestuurders die woensdag en donderdag betrapt worden op hun gsm, verliezen meteen hun rijbewijs voor acht dagen.

Olivier Simons

Afleiding door gsm-gebruik achter het stuur is een van de killers in het verkeer. Uit studies blijkt dat bij 8 procent van de dodelijke ongevallen sprake is van een gsm. “Het is duidelijk een hardnekkig probleem”, zegt Marijke Teunis van het parket Limburg. “Bestuurders weten dat het niet mag, maar denken toch vaak dat het kan. Een mentaliteitswijziging is noodzakelijk.”

LEES OOK. Parket treedt strenger op: gsm gebruiken achter stuur is acht dagen rijbewijs kwijt

LEES OOK. 585 bestuurders voor politierechter na intrekking rijbewijs voor gsm-gebruik

Om het probleem aan te pakken, organiseerde het parket vorig jaar al een grote actie tussen midden mei en midden juni. Naast een boete van 174 euro verloren overtreders in die maand ook direct hun rijbewijs voor acht dagen. In totaal moesten liefst 585 bestuurders hun rijbewijs inleveren. In het najaar van 2022 moesten ze bovendien voor de politierechter verschijnen, waar ze een boete tussen 240 en 4.000 euro riskeerden. 84 chauffeurs werden veroordeeld. Tussen maandag 14 en zondag 20 november 2022 volgde er een nieuwe actieweek, waarbij weer tal van chauffeurs tegen de lamp liepen.

LEES OOK. Nieuwe prikactie in Limburg: “Gsm achter het stuur is rijbewijs meteen afgeven”

Deze week organiseert het parket voor de derde keer een grote actie, in samenwerking met de politie. Woensdag en donderdag zullen bestuurders die betrapt worden weer meteen hun rijbewijs verliezen voor 8 dagen. Politieploegen op de baan zullen extra aandacht hebben voor gsm-gebruik.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer