ImageGlobe

Maestro-bankkaart wordt vanaf 1 juli Debit Mastercard: "Universeler online en in het buitenland"

De Maestro-bankkaart krijgt vanaf 1 juli een opvolger: de Debit Mastercard. Met die kaart kun je makkelijker online betalen en in het buitenland wordt ze dubbel zoveel geaccepteerd. De debetkaarten worden automatisch vervangen wanneer de Maestro-kaart vervalt, kaarthouders hoeven dus zelf niets te ondernemen.

Vervalt jouw Maestro-betaalkaart binnenkort? Dan mag je een volledig nieuwe vervanger verwachten: de Debit Mastercard. Je kan er in fysieke winkels zowel contactloos als met pincode mee betalen en ook geld mee afhalen, maar vooral online en in het buitenland brengt de nieuwe kaart voordelen met zich mee.

"Overal waar je online kan shoppen, bij elke e-commerce, zal de Debit Mastercard aanvaard worden", zegt Henri Dewaerheijd, directeur van het moederbedrijf Mastercard (Benelux). "Ook binnen en buiten Europa zal de kaart breder geaccepteerd worden. De kaart zal gelden in dubbel zoveel winkels als in het Maestro-netwerk en bereikt meer dan 100 miljoen locaties wereldwijd."

De verschillen tussen de Maestro-kaart en de Debit Mastercard

Revolutionair, maar niet voor digitale tijdperk

"Maestro werd in 1991 gelanceerd en was toen vrij revolutionair omdat de kaart veilige betalingen in verschillende Europese landen mogelijk maakte. Het werd het beste betaalmiddel voor consumenten, ook op reis", zegt Dewaerheijd.

"Maar Maestro werd ontwikkeld voor fysieke winkels en is niet ontworpen voor het digitale tijdperk", voegt hij eraan toe. "De kaart werd online niet overal aanvaard, en indien wel moest je een verificatiecode ingeven die niet op de kaart stond, dus ging de transactie uiteindelijk niet door."

Vanaf 1 juli zullen nieuwe Mastercard-debetkaarten en kaarten die vernieuwd of vervangen worden, een Mastercard Debit zijn. De bestaande en nog geldige Maestro-kaarten zullen geleidelijk vervangen worden in de komende vijf jaar. Zelf hoef je niets te doen. Pas wanneer je huidige kaart vervalt, zal die vervangen worden met een nieuwe, ook al valt dat na 1 juli. Handelaars hoeven geen actie te ondernemen als zij al Mastercard-kaarten accepteren. Wie dat niet doet, moet contact opnemen met zijn bank.

Meest gelezen