Direct naar artikelinhoud
NieuwsMoibiliteit

Minister Lydia Peeters wil wegwijzers alweer laten aanpassen van Liège naar Luik: ‘Taalwetgeving respecteren’

Minister Peeters vindt dat de wegwijzers conform de taalwetgeving moeten zijn.Beeld VTM Nieuws

Op de borden boven het nieuwe verkeersknooppunt Antwerpen-West worden automobilisten voortaan in de richting van ‘Liège’ gestuurd in plaats van richting ‘Luik’. Een bewuste keuze van het Agentschap Wegen en Verkeer, maar volgens Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) is dat niet conform de taalwetgeving. Ze vraagt een aanpassing.

en

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters nam vandaag kennis over de polemiek rond de verkeersborden, zegt ze in een mededeling. Op heel wat wegwijzers boven de Vlaamse autosnelwegen prijken de namen van steden in twee talen, en dat zorgt voor een “verzwaring” van de bewegwijzering zonder een meerwaarde te bieden, vindt het Agentschap voor Wegen en Verkeer.

Volgens het Agentschap zullen de wegwijzers daarom voortaan in de taal van bestemming staan, wat bijvoorbeeld voor buitenlandse bestuurders duidelijker moet zijn. Het was dus de bedoeling dat in de toekomst op alle wegwijzers naar Namen ‘Namur’ zal staan, net zoals vanuit Wallonië niet langer naar ‘Gand’ maar wel naar ‘Gent’ zal worden gewezen.

De minister is echter niet akkoord met dit verhaal en vraagt om de borden aan te passen. “De taalwetgeving is er om gerespecteerd te worden. Ik vraag dan ook om de desbetreffende verkeersborden aan het nieuwe knooppunt Antwerpen-West dringend terug aan te passen conform de taalwetgeving. Het zal dus terug Luik en Namen worden.”