Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Italiaanse regering trekt meer dan 2 miljard euro uit voor hulp aan overstroomde gebieden

De Italiaanse regering trekt in een eerste fase meer dan 2 miljard euro uit voor hulp aan de overstroomde gebieden in het noordoosten van het land. Dat heeft premier Giorgia Meloni bekendgemaakt. De schade door de overstromingen loopt mogelijk in de miljarden euro's.

Volgens de Italiaanse premier Meloni gaat het om een eerste pakket aan hulp. "We hebben, met deze eerste maatregelen, in totaal meer dan 2 miljard euro vrijgemaakt voor de door de overstromingen getroffen mensen", verklaarde ze aan de pers na afloop van een ministerraad. Het hulppakket is bedoeld voor nooduitgaven en om belastingen en sociale bijdragen van getroffen families en bedrijven op te vangen.

Vooral de regio Emilia-Romagna, in het noordoosten van het land, werd zwaar getroffen door de overstromingen van vorige week. Het noodweer kostte aan 14 mensen het leven en de schade aan infrastructuur en landbouwvoorzieningen loopt wellicht in de miljarden euro's. Zeker 5.000 landbouwbedrijven liepen schade op.

De streek is onder meer bekend om de fruitteelt, de balsamico-azijn, de druiventeelt (voor prosecco), de Parmaham en de Parmezaanse kaas en is een van de rijkste regio's in Italië. De regio is op zichzelf goed voor bijna 10 procent van het bruto binnenlands product (alles wat een land aan goederen en diensten produceert).

Vorige week viel daar in amper 36 uur evenveel regen als normaal gezien in zes maanden tijd. Een twintigtal rivieren traden uit hun oevers en heel wat straten en landbouwgrond veranderden in modderstromen. De schoonmaak van de steden en dorpen zal wellicht nog heel wat tijd vergen.

Meest gelezen