AFP or licensors

Verzet tegen Europese natuurherstelwet zwelt aan: na Macron en Demir vraagt ook premier De Croo "om pauzeknop in te duwen"

De nieuwe Europese natuurherstelwet botst op steeds meer verzet. Na de vraag van de Franse president Emmanuel Macron - en later ook van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) - om even de pauzeknop in te drukken voor nieuwe Europese klimaatplannen, roept premier De Croo (Open VLD) nu ook op om "de kar niet te overladen". 

"Iedereen is ervan overtuigd dat de huidige doelstellingen rond CO₂-reductie haalbaar zijn, maar je moet vermijden dat je de kar gaat overladen", aldus premier De Croo in "Terzake". Hij sluit zich daarmee - net als Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) - aan bij het standpunt van de Franse president Emmanuel Macron om even de pauzeknop in te drukken voor nieuwe Europese natuurwetgeving. 

Het verzet tegen een nieuwe Europese natuurherstelwet groeit zienderogen. Ook de commissie Landbouw van het Europees Parlement heeft zich al uitgesproken tegen de wet. En dat terwijl die wet net het sluitstuk zou moeten worden van de Europese Green Deal. 

Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, toont weinig begrip voor de tegenstanders. "Je kan niet zeggen: ik steun de Green Deal, maar niet de ambitie tot natuurherstel", klonk hij gisteren streng in het Europees Parlement.

Wat is de Natuurherstelwet?

Vorig jaar stelde de Europese Commissie een Natuurherstelwet voor. Ze moet de biodiversiteit, die zwaar aan het achteruitgaan is, opnieuw ademruimte geven. Tegen 2030 moet minstens 20 procent van alle land- en zeeoppervlakte in de EU hersteld worden, tegen 2050 alle ecosystemen die in moeilijkheden zitten.

De Natuurherstelwet bestaat uit heel wat maatregelen en doelstellingen. Die moet verschillende ecosystemen zoals bossen, landbouwgebied, rivieren, zeeën en steden ten goede komen. Denk aan het verminderen van vervuilende uitstoot in de buurt of van het gebruik van pesticiden.

Maar het enthousiasme is intussen veel minder groot. Dat bleek enkele weken geleden nog tijdens een debat in het Europees Parlement. Politici vragen zich af of de natuurbescherming in Europa niet stilaan wat aan het doorslaan is ten nadele van de landbouw.

Premier De Croo: "Pauzeknop"

Volgens de tegenstanders van de nieuwe Natuurherstelwet hebben nieuwe klimaatwetten net een averechts effect. Bijkomende regels opleggen aan de industrie zou ervoor kunnen zorgen dat de bedrijven ook de doelstellingen rond CO₂-reductie niet zullen halen. En het is net de industriesector die op dat vlak een trekkersrol zal moeten opnemen, benadrukt premier De Croo.

Daarnaast wijst de premier er ook op dat nog meer regels ervoor zouden kunnen zorgen dat het draagvlak om klimaatverandering aan te pakken zou kunnen verdwijnen. "Ik vraag om de pauzeknop in te drukken", besluit De Croo. "Niet voor CO₂, maar voor alle andere zaken die - strikt genomen - niets te maken hebben met klimaatverandering." De Croo wil die laatste zaken niet stopzetten, maar wel beter faseren in de tijd.

BEKIJK - Premier De Croo vraagt in "Terzake" om de pauzeknop in te drukken:

Videospeler inladen...

"Biodiversiteit heeft wél met klimaat te maken"

Kathleen Van Brempt, Europees Parlementslid voor Vooruit, reageert in "Terzake" verbaasd op de uitspraken van De Croo. "N-VA en Open VLD voeren blijkbaar één strijd, maar ik denk dat de premier slecht is ingelicht", aldus Van Brempt. "Biodiversiteit heeft wél met klimaat te maken. Dat zijn twee crisissen die op elkaar inspelen: als we veel biodiversiteit verliezen, heeft dat een grote impact op het klimaat en als premier van België hoor je dat te weten."

Als we veel biodiversiteit verliezen, heeft dat een grote impact op het klimaat en als premier van België hoor je dat te weten

Kathleen Van Brempt, Europees Parlementslid (Vooruit)
Videospeler inladen...

Ook Vlaams minister Demir reageert verrast, maar om een heel andere reden. “De Croo moet niet één wet, maar het ganse Europese klimaatbeleid in vraag stellen”, zegt ze in een schriftelijke reactie na de uitzending van "Terzake". "Enkel een pauzeknop indrukken voor die ene wet is een beetje vlees noch vis. Als De Croo zich écht als grote leider wil profileren, treedt hij best Macron en mezelf bij en pleit hij mee voor een reality check van het ganse Europese klimaatbeleid”, aldus Demir.

Verdeelde reacties binnen Vivaldi

Groen, coalitiepartner van Open VLD in de Vivaldi-regering van De Croo, is niet te spreken over de uitspraken van de premier. "De premier schaart zich hiermee in het kamp van de klimaattreuzelaars. Natuur en klimaat gaan hand in hand: in de plaats van op een pauzeknop te willen drukken is er net een versnelling nodig. De uitspraken van de premier zijn schandalig en niet gedekt door de regering."

"Het ontkennen van de natuurcrisis is even kwalijk als het ontkennen van de klimaatcrisis", reageert Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout. "Regeringen moeten de crisissen aanpakken, niet onder de mat vegen. Blijkbaar is de premier even vergeten dat hij namens een regering moet spreken. Quod non."

"Voor klimaattwijfelaars is misschien plaats aan de tafel van de Vlaamse regering, maar niet binnen Vivaldi", klinkt het bij Nadia Naji, ook covoorzitter bij Groen.

Ook bij Ecolo, de Franstalige zusterpartij van Groen, benadrukt men dat de premier uit eigen naam spreekt. "Waar te beginnen? Ik weet het niet eens, maar dit is niet het standpunt van de Belgische regering", aldus Zakia Khattabi, federaal minister van Klimaat.

Sammy Mahdi, de voorzitter van CD&V, zit wel op dezelfde lijn als premier De Croo. "De natuurherstelwet is een ramp voor onze economie. Niet erg voor wie gelooft in fabeltjes van ontgroeien, desastreus voor wie belang hecht aan welvaartscreatie", schrijft hij op Twitter.

CD&V maakt in het Europees Parlement deel uit van de fractie van de Europese Volkspartij (EVP) die in de Commissie Landbouw tegen de wet stemde. Mahdi  benadrukt dat hij trots is dat de EVP aan de handrem trekt en dat hij blij is dat "velen in België nu dat voorbeeld volgen".

BEKIJK - Eerder riepen Emmanuel Macron en Zuhal Demir al op tot een "klimaatpauze" (Terzake):

Videospeler inladen...

Meest gelezen