De kanarie zit in de kopermijn: prijs glijdt omlaag door sterke daling in globale vraag

Een plotselinge verzwakking van de wereldwijde vraag, voornamelijk veroorzaakt door de vertraging van de economische opleving in China, zorgt voor een daling van de koperprijs.

Waarom is dit belangrijk?

Koper wordt op de financiële markten vaak ‘Dr. Copper’ genoemd omdat het als een voorspeller wordt gezien van toekomstige economische trends. Koper zit in nagenoeg alle producten – van vliegtuigen tot smartphones. Naast olie is koper een van de meest actief verhandelde grondstoffen ter wereld. Volgens analisten is de daling van de koperprijs een belangrijk waarschuwingssignaal voor de globale economie. 

Zoom in. De prijs van koper voor levering op korte termijn is sterk gedaald. Hij vertoont het grootste prijsverschil met contracten voor levering op middellange termijn sinds 2006.

  • De prijs van koper is gedaald als gevolg van toenemende voorraden buiten China. Ook een vertraging in industriële activiteiten in de VS en Europa speelt een rol.
  • De fysieke vraag bepaalt nu sterker de prijzen dan de macro-economische factoren.
  • De sterke daling van de koperprijs wordt ook toegeschreven a
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer