Nadine Wouters. , fred debrock© rr

Gemeente Wijnegem verloor 3,2 miljoen euro door faillissement Optima: “Ineens moesten we veel geld lenen”

De gemeente Wijnegem heeft 3,2 miljoen euro verloren door het faillissement van Optima Bank. “Als we dat geld niet waren verloren, hadden we deze legislatuur minder moeten lenen en hadden we dus minder intresten moeten betalen”, zegt Nadine Wouters, schepen van Financiën in Wijnegem.

Christof Willocx

Het gemeentebestuur had de 3,2 miljoen euro in 2015 op een termijnrekening bij Optima Bank gezet, maar dat geld verdween toen de bank een jaar later failliet werd verklaard. “In de afgelopen vier jaar hebben we telkens 400.000 euro van dat bedrag afgeschreven in onze boekhouding”, zegt Nadine Wouters (Dorpspartij Durf+). “Dat wil dus zeggen dat we er voorlopig van uitgaan dat het geld niet meer ter beschikking is. Maar in het laatste verslag van de curatoren die het faillissement afhandelen, staat dat we toch nog zeker een deel van het geld zouden kunnen terugzien. We hopen erop.”

LEES OOK. Mortselse familie verliest fortuin aan faillissement Optima-bank: “Mijn moeder was arts en toch moet ze nu van mijn geld rondkomen”

Heeft de Wijnegemse burger er last van gehad dat de gemeente al zeven jaar lang zo veel geld moet missen? “Niet direct. We hebben gelukkig geen geplande investeringen moeten uitstellen”, zegt Nadine Wouters. “Maar dat spaarpotje van toen zou natuurlijk wel meer dan welkom zijn geweest in de moeilijke jaren die we hebben beleefd, met achtereenvolgens corona, de energiecrisis en de hoge inflatie. Als we dat geld wel ter beschikking hadden gehad, hadden we minder moeten lenen. Sinds het begin van deze legislatuur zijn we 10 miljoen euro aan leningen aangegaan. Zonder Optima hadden we wellicht maar een kleine 7 miljoen euro moeten lenen en zouden we dus veel minder rente hebben moeten betalen.”

”Als gemeentebestuur zijn we altijd voorzichtig met geld omgesprongen. We hebben het geld van de gemeente altijd bij verschillende banken belegd”, zegt Nadine Wouters. “Als de bestuurders van Optima Bank en de verschillende toezichthouders hun werk destijds beter hadden gedaan, zouden we er nu veel beter voor staan.”

LEES OOK. Jacht van 9 miljoen, luxewagens en villa met verwarmd zwembad: Optima-topman Jeroen Piqueur leefde in grote luxe, maar is nu alles kwijt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER