Direct naar artikelinhoud
Mensenkennis46 min

▶ Zo voelt het echt om hoogbegaafd te zijn: ‘De meesten vinden zichzelf helemaal niet intelligent’

Fleur van Groningen is auteur van ‘Leven zonder filter’ en presentator van de podcastreeks ‘Mensenkennis’.Beeld Marco Mertens / De Morgen

Wie ben ik, wie is de ander en hoe verhouden wij ons tot elkaar? In de nieuwe podcastserie Mensenkennis neemt bestsellerauteur Fleur van Groningen wekelijks een deugddoende duik in de menselijke psyche. Deze week: hoogbegaafdheid.

Mensenkennis, aflevering 2: Hoogbegaafdheid

Video wordt geladen...

Wat is hoogbegaafdheid, hoe vaak komt het voor en hoe herken je het? In deze aflevering van ‘Mensenkennis’ praat bestsellerauteur Fleur van Groningen met klinisch psychologe Elke Beliën: zij is uitzonderlijk hoogbegaafd en werkzaam bij L-aTent, een groepspraktijk die hoogbegaafdheid test en begeleiding biedt voor zowel kinderen als volwassenen.

Ook Toon Hens schuift aan, hij is zelfstandig aannemer, vader van twee jonge kinderen, en weet sinds een kleine twee jaar dat hij hoogbegaafd is. Maar hoewel vaak wordt aangenomen dat hoogbegaafden geboren zijn voor het succes, vertelt hij dat zijn levensparcours allesbehalve vanzelf is verlopen. En dat gaat voor veel hoogbegaafden zo. Want een uitzonderlijk stel hersenen kan heel wat moeilijkheden met zich meebrengen. Veel hoogbegaafden zijn eenzaam, kampen met hevige angsten en kunnen als kind getraumatiseerd raken als hun omgeving te weinig begrip opbrengt.

Mensenkennis is een podcastserie over de menselijke psyche, een samenwerking tussen Fleur van Groningen, Hoorstroom en De Morgen, gebaseerd op haar boek Voelen zonder filter.

Presentatie, redactie, eindredactie en muziek: Fleur van Groningen
Productie en montage: Laurens Bervoets & Hoorstroom

Wilt u reageren? Mail dan naar podcasts@demorgen.be.

Meer info over de gasten vindt u op l-atent.be en hulep.be.
Meer over de gastvrouw op fleurvangroningen.be.

Video wordt geladen...