Gemeente Keerbergen

Keerbergen mogelijk honderden jaren vroeger gesticht dan gedacht

De gemeente Keerbergen is mogelijk vroeger gesticht dan tot nu toe werd gedacht. Tot hiertoe werd aangenomen dat de gemeente van eind 16e eeuw dateerde, maar nieuwe archeologische vondsten wijzen nu op een nederzetting die al uit de 13e à 14e eeuw afstamt. 

De gemeente Keerbergen wil het Gemeenteplein heraanleggen. Daarvoor wordt eerst een archeologisch onderzoek gedaan. Daarbij zijn nu restanten teruggevonden van een houten gebouw, vermoedelijk een woning, uit de 13e à 14e eeuw. Er zijn ook restanten van een kapel of kerk ontdekt, die vermoedelijk gelijktijdig met het houten gebouw bestaan heeft. Rond het houten gebouw zijn bakstenen restanten gevonden, die wellicht afkomstig zijn van de kerk die dateert van eind 16e eeuw - begin 17e eeuw. 

De vondsten wijzen erop dat Keerbergen enkele honderden jaren eerder gesticht zou kunnen zijn dan tot hiertoe gedacht. Het verhaal gaat dat het huidige Keerbergen ontstaan is nadat de kerk ter hoogte van het “oude Keerbergen”, of “Kerkebergen”, in het begin van de 17e eeuw werd verlaten omwille van oorlogsperikelen. Deze verhuizing zou mogelijk toch niet zo grootschalig zijn geweest als aangenomen werd. 

Gemeente Keerbergen

"Dit hadden we zeker niet verwacht", vertelt archeoloog Tim Vanderbeken. "Het zou kunnen betekenen dat de nieuwe en de oude kerken, en de dorpen daarrond, tegelijkertijd hebben bestaan en dat de ene kern de andere heeft opgeslorpt. Verder onderzoek is nodig om onze hypotheses te verfijnen." 

Het archeologenteam is, zoals gepland, nog een goede twee maanden aan het werk op de site. Tijdens de Archeologiedagen van komend weekend kunnen geïnteresseerde bezoekers de opgravingen gaan bekijken.

Meest gelezen