LIVE – Ron DeSantis kandidaat voor het presidentschap, Tina Turner overleden

21.11 – Verlamde Nederlander kan opnieuw lopen dankzij AI

Een 40-jarige Nederlander, die onomkeerbaar verlamd werd na een verkeersongeval, kan weer gaan nadat hij de eerste “testpiloot” is geworden van een AI-systeem.

  • Hij kreeg als eerste ter wereld implantaten in zijn hersenen die zijn benen aansturen. 
  • Het systeem decodeert zijn hersenactiviteit en stuurt dan draadloos berichten naar de zenuwen die de spieren aansturen die moeten buigen om hem te laten lopen.

21.05 – Tina Turner overleden

De legendarische zangeres Tina Turner is op 83-jarige leeftijd overleden na een lang ziekbed, bevestigt haar woordvoerder. Ze leidde de voorbije jaren een teruggetrokken bestaan in Zwitserland. ? Meer hier

21.01 – DeSantis officieel presidentskandidaat

De Republikein Ron DeSantis, de gouverneur van Florida, doet zoals verwacht een gooi naar het Amerikaanse presidentschap. Hij heeft bij de Federal Election Commission het papierwerk ingediend voor zijn kandidatuur, melden Amerikaanse media. Straks wordt hij nog verwacht voor een babbel met Elon Musk op Twitter.

20.14 – Fed-notulen wijzen op twijfels over verdere renteverhogingen

Uit de notulen van de jongste rentevergadering van de Fed blijkt dat er geen eensgezindheid was over het verdere verloop van het rentebeleid. Sommige bestuursleden zijn voorstander van meer verhogingen, terwijl anderen een pauze willen inlassen.

  • “De bestuursleden uitten over het algemeen hun onzekerheid over hoeveel meer renteverhogingen er nog nodig zullen zijn”, staat er in de notulen. “Velen benadrukten de noodzaak om een verdere verhoging van de rente zeker niet uit te sluiten.”

19.55 – Gouverneur Fed: “We hebben de rentepiek waarschijnlijk nog niet bereikt”

Christopher Waller, een gouverneur bij de Federal Reserve, heeft aangegeven dat de Amerikaanse centrale bank wellicht nog niet klaar is met de renteverhogingen.

  • “Ik verwacht niet dat de gegevens van de komende maanden duidelijk zullen maken dat we een rentepiek hebben bereikt”, zei hij in een toespraak in Californië. Waller voegde eraan toe dat hij geen voorstander is van het stopzetten van renteverhogingen totdat er “duidelijk bewijs is dat de inflatie zakt naar 2 procent, de doelstelling van de Fed.”

18.54 – Yellen waarschuwt voor onrust op de financiële markten

Janet Yellen. (Chip Somodevilla/Getty)

De tijd dringt voor de Democraten en Republikeinen om een akkoord te bereiken over de verhoging van het schuldenplafond. Vanaf 1 juni kan de Amerikaanse overheid zonder geld komen te zitten. Janet Yellen, Amerikaans minister van Financiën, waarschuwt voor onrust op de markten.

  • “Een van de zorgen die ik heb, is dat, zelfs in de aanloop naar een overeenkomst – als die er komt – er aanzienlijke onrust op de financiële markt kan ontstaan”, zei ze in een interview met het persagentschap Bloomberg. “We zien nog maar het begin daarvan.”
  • Ze voegde er wel aan toe dat ze ervan overtuigd blijft dat er een oplossing uit de bus zal komen. “We zijn vastbesloten om een wanbetaling te vermijden en het schuldplafond te verhogen”, voegde de minister eraan toe.

17.59 – Bel20 eindigt diep in het rood

De Europese beurzen hebben de handelsdag fors lager afgesloten. De Eurostoxx50 verloor 1,85 procent en de Bel20 liet 2 procent liggen. De aandelenbeleggers beginnen ze meer en meer zorgen te maken over een Amerikaanse default, nu deadline van 1 juni almaar dichterbij komt.

  • Binnen de Belgische sterindex is geen enkel aandeel erin geslaagd om het hoofd boven water te houden. Het kleinste verlies is voor KBC. De grootbank verloor slechts 0,35 procent.
  • Umicore dook 3,65 procent lager en was daarmee de grootste verliezer van de Bel20.

17.28 – Hoe de spaarder zelf een lage rente in de hand werkt

17.07- Europese ruk naar rechts

De overwinning van Nea Dimokratia zondag in Griekenland bevestigt de tendens naar rechts die de voorbije maanden in Europa werd vastgesteld. Rechtse partijen wonnen de voorbije maanden verkiezingen in Finland, Griekenland. Nederland, Zweden en Italië.

  • In Denemarken, een land met een keihard anti-immigratiebeleid, konden de socialisten wel aan de macht blijven.
  • Twee landen die zwaar doorwegen in Europa zouden de volgende maanden deze ruk naar rechts kunnen versterken: Spanje en Polen.
  • “Zelfs als ze niet onmiddellijk leiden tot deelname aan de regering, tonen rechtse partijen wanneer ze ideologische overwinningen behalen, de zwakte van linkse- en centrumpartijen”, zegt Gunnar Beck (vicevoorzitter van Identiteit en Democratie (ID), de rechtse fractie in het EP) in de Franse krant L’Opinion.

? Deze bijdrage komt uit de Midday Brief, de best gelezen nieuwsbrief in Vlaanderen. Schrijf u hier in.

16.38 – Voormalige CEO Google: “Risico bestaat dat AI mensen zal verwonden of doden”

Eric Schmidt – (Photo by John Lamparski/Getty Images)

Eric Schmidt, de voormalige CEO van Google, maakt zich zorgen over kunstmatige intelligentie. “AI kan existentiële risico’s met zich meebrengen en regeringen moeten weten hoe ze ervoor kunnen zorgen dat de technologie niet door slechte mensen wordt misbruikt”, waarschuwde hij tijdens een bijeenkomst georganiseerd door Wall Street Journal.

  • “Het risico bestaat dat AI wordt ingezet om mensen te verwonden of te doden”, klonk het. “Binnenkort zullen die systemen in staat zijn om dingen te doen die we vandaag niet voor mogelijk houden. En als dat gebeurt, willen we klaar zijn om te weten hoe we ervoor kunnen zorgen dat die zaken niet worden misbruikt door slechte mensen.”

15.52 – Bezorgdheden over schuldenplafond zet beurzen onder druk

Aandelenbeleggers leken zich tot nu toe niet te veel zorgen te maken over het Amerikaanse schuldenplafond, maar daar lijkt verandering in te komen. De Verenigde Staten dreigen vanaf 1 juni zonder geld te zitten als de Democraten en Republikeinen geen akkoord bereiken over de verhoging van dat plafond.

  • De Europese beurzen kleuren al een hele dag bloedrood. Op dit moment noteert de Eurostoxx50 1,95 procent in de min. De Bel20 laat 2,05 procent liggen.
  • In de VS noteert de Dow Jones kort na het luiden van de openingsbel 0,55 procent lager en laat de S&P500 0,65 procent liggen. De Nasdaq verliest 0,7 procent.

15.47 – Belgische ondernemers somberder

Het Belgische ondernemersvertrouwen is in mei gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.

  • Noteerde de vertrouwensindex in april nog op 7,8 negatief, in mei was dit 9,2 negatief, ofwel een verslechtering met 1,4 punten.
  • “De verzwakking doet zich voor in alle ondervraagde bedrijfstakken, met uitzondering van de handel, waar de vertrouwensindicator voor de derde maand op rij fors stijgt”, aldus de NBB.

15.09 – Wat hebben Trump en Musk gemeen?

“Ogenschijnlijk hebben ze niets met elkaar te maken. Het is zelfs zo dat Elon Musk beslist heeft om de grote tegenstander van Donald Trump, Ron DeSantis te steunen in de volgende Amerikaanse verkiezingen”, schrijft auteur Xavier Verellen in een opiniestuk op onze site.

“Beiden hebben wel ontdekt wat de beste manier is om permanent in de belangstelling te staan: shockeren en permanent nieuwe relletjes doen ontstaan. Hoewel je als burger nog altijd verontwaardigd zou moeten zijn, gaat de nieuwscyclus zo hard dat je de laatste leugen alweer vergeten bent. Welkom in de wereld van te veel nieuws waar manipulatoren dankbaar gebruik van maken.”

? Lees hier het volledige opiniestuk.

14.18 – Zaak-Optima: ex-minister Luc Van den Bossche en stichter Jeroen Piqueur voor de rechter

Archiefbeeld Luc Van den Bossche – Getty Images

In de zaak rond de crash van Optima Bank moeten onder meer ex-topman Jeroen Piqueur en ex-minister Luc Van den Bossche, die topfuncties bekleedde bij de bank, zich verantwoorden voor de Gentse correctionele rechtbank. Dat heeft de raadkamer in Gent vandaag beslist.

Optima Bank ging in 2016 spectaculair ten onder. Het gerechtelijk onderzoek ging vooral over zo’n 100 miljoen euro die zou zijn onttrokken aan ­Optima in België via structuren in Liechtenstein, Zwitserland, Luxemburg en Nederland.

13.56 – Naar een alliantie DeSantis-Musk?

Amerikaanse media zijn er zeker van: Ron DeSantis, de Republikeinse gouverneur van Florida, kondigt vandaag aan dat hij een gooi doet naar het presidentschap. De aankondiging zou komen op Twitter Spaces, in een gesprek met Twitter-eigenaar Elon Musk, die zich eerder al outte als een fan van DeSantis voor het presidentschap.

In de peilingen bij Republikeinse kiezers staat DeSantis doorgaans op nummer twee, na ex-president Donald Trump.

Ron DeSantis – Getty Images

13.28 – Montevideo heeft nog voor exact 10 dagen water

Montevideo, de hoofdstad van Uruguay, heeft nog maar 10 dagen aan waterreserves, nu het land de ergste droogte in 70 jaar meemaakt. Het land is ook een grote exporteur van landbouwproducten.

  • Het weinige water dat nog over is, bevat trouwens te veel natrium voor de meer dan 2 miljoen inwoners van Montevideo om te drinken. 
  • Het watertekort heeft protesten uitgelokt  en de regering van het land gedwongen water in flessen te subsidiëren. Mensen met hoge bloeddruk is verteld om geen water uit de kraan te drinken. 
(Foto: EITAN ABRAMOVICH/AFP via Getty Images)

? Deze bijdrage komt uit de Midday Brief, de best gelezen nieuwsbrief in Vlaanderen. Schrijf u hier in.

13.25 – China en India blijven Russische energie opkopen

De energie-export van Rusland naar China zal dit jaar met nog eens 40 procent stijgen. Beijing is ook de belangrijkste aankoper van Russisch gas. 

  • Russische olie is ook goed voor bijna 20 procent van India’s jaarlijkse invoer van ruwe olie, tegen slechts 2 procent in 2021, meldt de BBC.

13.23 – Gouverneur Bank of England: “Voorspellingsmodel inflatie is gebroken en onbetrouwbaar”

Andrew Bailey, de gouverneur van de Bank of England, heeft voor het Britse Parlement erkend dat de voorspellingsmodellen van de bank “gebroken” en onbetrouwbaar zijn in het licht van de grote economische veranderingen.  Hoe die modellen gerepareerd kunnen worden, zei Bailey niet.

  • De inflatie in het VK was de vorige maand nog steeds 10,1%, terwijl de modellen van de bank voorspelden dat deze zou dalen tot 2%. 
  • Misschien moet ook de Europese Centrale Bank nu haar fouten toegeven en haar geloofwaardigheid en voorspellingsvermogen herstellen.

? Deze bijdrage komt uit de Midday Brief, de best gelezen nieuwsbrief in Vlaanderen. Schrijf u hier in.

12.59 – Bel20 duikt fors naar beneden

Na zo’n vier uur handelen, laat de Eurostoxx50 1,8 procent liggen en duikt de Bel20 1,7 procent naar beneden.

  • In de Bel20 kan alleen Galapagos het hoofd boven water houden met een bescheiden winst van 0,8 procent.
  • Umicore is met een verlies van 5,05 procent de sterkste daler.
  • Ook op de brede markt is het aantal stijgers beperkt. VGP verliest 3,5 procent, maar noteert ook ex-dividend. 

11.54 – Schuldenplafond en haperende Duitse economie maken beleggers nerveus

De Brusselse beurs noteert stevig in het rood vanwege toegenomen bezorgdheid over het Amerikaanse schuldenplafond. De Bel20 index daalt 1,6 procent naar 3.672 punten.

Ook de zorgen om de Duitse economie, de grootste van de eurozone, spelen een rol. De Ifo-index voor het ondernemersklimaat in Duitsland is in mei sterker dan verwacht gedaald.

11.21 – Groenen niet te spreken over uitspraken De Croo

Gisteravond gooide Alexander De Croo (Open Vld) roet in het eten op de VRT. Voor de premier “moeten we een keuze maken. Is dit het juiste moment om alles tegelijk te doen?”

  • De oproep van de premier veroorzaakte een vlaag van reacties, vooral bij de totaal verbouwereerde Groene partner. “Waar te beginnen… ik weet het niet eens. Gewoon: dit is niet het standpunt van de federale regering”, twitterde klimaatminister Zakia Khattabi (Ecolo) onmiddellijk.
  • Nadia Naji van Groen herkende Vivaldi niet in de woorden van de liberaal: “Er is misschien plaats voor klimaatsceptici aan de tafel van de Vlaamse regering, niet in Vivaldi.”

? Lees er hier meer over.

09.18 – Bel20 stevig in het rood

De Bel20 index is deze ochtend op 3.702,28 punten geopend, na gisteren te zijn gesloten op 3.731,41 punten. Dat komt neer op een daling met bijna 1 procent.

  • Binnen de Bel20 openden zowel WDP als Umicore iets meer dan 2 procent lager. Geen enkel aandeel opende in de plus.
  • De Bel Mid verloor in de opening ongeveer 1 procent, maar binnen deze index waren geen echte uitschieters. 
  • Bij de small caps viel Sequana Medical op met een winst van bijna 5 procent. UnifiedPost startte 2,2 procent in de plus.

08.59 – Britse inflatie daalt, maar zorgen zijn niet weg

De Britse inflatie komt in april uit op 8,7 procent, meldt het statistiekbureau ONS.

  • Daarmee duikt het inflatiecijfer onder de psychologische grens van 10 procent.
  • Economen hadden echter een hardere daling voorzien, tot 8,2 procent. De inflatie komt dus een pak hoger uit dan gedacht.
  • De prijzen stegen op maandbasis met 1,2 procent. Dat was in maart nog een stijging van 0,8 procent. Economen rekenden voor april op een stijging met 0,8 procent.
  • De zogeheten kerninflatie (zonder volatiele componenten) kwam in april op jaarbasis uit op 6,8 procent, tegen 6,2 procent een maand eerder. Ook dat wijst op hardnekkige inflatie, met name in voedingsproducten.

08.01 – Zwarte economie en slechte inning kosten België 11 miljard euro aan gemiste btw-inkomsten

Mochten alle consumenten op de verschuldigde btw betalen, dan zou de overheid jaarlijks 11 miljard euro inkomsten meer binnenhalen. Dat blijkt uit een IMF-studie waar De Tijd over bericht. De staat loopt de inkomsten mis door de zwarte economie en administratieve problemen.

07.53 – Netflix strenger voor delen account buiten het gezin

Streamingdienst Netflix voert onder meer in België nieuwe regels in die het delen van wachtwoorden buiten het gezin duurder maakt. ? Lees verder

07.44 – Virgin Orbit start ontmanteling

Het bankroete satellietbedrijf Virgin Orbit maakt geen doorstart, maar zet zijn activiteiten stop en verkoopt zijn belangrijkste activa aan de bedrijven Rocket Lab, Stratolaunch en Vast’s Launcher. Daarmee komt definitief een einde aan het bedrijf van Richard Branson dat ooit op ruim 3,5 miljard dollar gewaardeerd werd.

07.37 – Wall Street sloot flink lager

Goeiemorgen! Een blik op de Amerikaanse beurstabellen leert dat de onrust rond het schuldenplafond nog niet is bezworen.

  • Beleggers maken zich zorgen over het risico van wanbetaling van de Amerikaanse overheid. De kans dat de Amerikaanse overheid in gebreke blijft, is klein, maar bestaat wel, zeggen analisten.
  • De S&P500 index daalde 1,1 procent tot 4.145,58 punten, de Dow Jones-index zakte 0,7 procent tot 33.055,51 en de Nasdaq verloor 1,3 procent tot 12.560,25 punten.
  • De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, herhaalde nog maar eens dat het plafond al op 1 juni kan worden bereikt en dat er dan “harde keuzes” moeten worden gemaakt over welke rekeningen onbetaald zullen blijven als het schuldenplafond niet wordt verhoogd.

? Herlees onze nieuwsblog van gisteren

Meer