© Elia

Elia zet helikopter in om rood-witte bollen aan hoogspanningslijnen te hangen in Kruibeke

De beheerder van het hoogspanningsnet in Vlaanderen, Elia, vervangt de bakens voor de luchtvaart op de hoogspanningslijn tussen Kruibeke en Massenhoven in Antwerpen. De karakteristieke rood-witte bollen waarschuwen de vliegtuigen voor de hoogspanningslijnen. Voor het eerst in Vlaanderen zet Elia een helikopter in om de bollen te plaatsen.

Tussen Kruibeke en Massenhoven is Elia volop bezig met de vervanging van de bakens voor de luchtvaart. De rood-witte bollen zijn versleten waardoor ze lawaai maken en soms naar beneden dreigen te vallen. Daarom haalt Elia 400 bollen weg en komen er 200 nieuwe bollen. Dat is 115 meer dan wat wettelijk verplicht is. Elia plaatst de extra bollen omdat ze ook vogels afschrikken. Daardoor kan de vogelsterfte met 90 procent verminderd worden.

Voor het eerst in Vlaanderen met helikopter

Om de bakens te vervangen zet Elia voor het eerst in Vlaanderen een helikopter in. Vorige week werd die ook al eens gebruikt in Wallonië. Vroeger zijn ook al drones ingezet of wagentjes die langs de hoogspanningslijnen glijden. Maar de kabels zijn eigenlijk niet sterk genoeg voor dergelijke wagentjes en daarom wordt nu een helikopter ingezet. Aan de helikopter hangt een gondel waarin twee technici zitten die de rood-witte bollen vervangen.

De operatie is vrijdag 19 mei gestart en duurt nog tot 2 juni. In die periode kan je dus een helikopter boven de hoogspanningslijnen zien hangen. 

© Elia
©Dieter Verschooren

Meest gelezen