Luchtbeeld van Kwaremont, een deelgemeente van Kluisbergen.
© Peter Malaise

Burgemeesters in Vlaamse Ardennen niet te spreken over plannen ruimtelijke ordening van provincie Oost-Vlaanderen

Enkele burgemeesters van de Vlaamse Ardennen zijn ontstemd over de nieuwe ruimtelijke plannen van de provincie. Volgens de burgemeesters zouden tegen 2050 huizen en bedrijven moeten wijken voor natuurcompensaties en dat zien ze niet zitten. Ze vrezen voor onteigeningen. Maar volgens de provincie gaan bestemmingen niet veranderd worden en is het eerder de bedoeling dat lokale overheden beter nadenken over vergunningen.

De provincie Oost-Vlaanderen heeft een plan klaar over hoe we in de toekomst omgaan met de openbare ruimte. Waar gaan we wonen, werken en ons ontspannen? Waar is er plaats voor landbouw, industrie of natuur? Met het plan wil de provincie haar gebied robuust en veerkrachtig genoeg maken om klimaatschokken op te vangen. Met de plannen wil de provincie het "bestaand ruimtebeslag afbouwen" voor zones die zijn ingekleurd als “sponzen”, “groene longen” of “gouden gronden”. Probleem: in de zones waar de provincie de impact van de mens op de omgeving wil terugdringen, liggen nu nog tienduizenden huizen, bedrijven of infrastructuur voor recreatie.

Boze burgemeesters willen niet weten van provinciale plannen

De plannen van de provincie zijn gisteren voorgesteld aan de gemeenten van de Vlaamse Ardennen en de Denderstreek. De reacties waren overwegend negatief. Volgens de burgemeesters zouden tegen 2050 in de Vlaamse Ardennen 15.000 huizen en bedrijven moeten wijken voor natuurcompensaties en dat zien ze niet zitten. Ze vrezen voor onteigeningen en rechtsonzekerheid. 

Ook burgemeester Joris Nachtergaele van Maarkedal is verontrust: "Voor Maarkedal hebben we de cijfers bekeken. Van de 2.400 woningen in de gemeente zouden er 1.381 moeten verdwijnen tegen 2050. Voor mij is dit het meest hallucinante, wereldvreemde document dat ik ooit in mijn handen heb gekregen. Volgens mij opgemaakt door een administratie die volledig los staat van de realiteit. En dat is niet alleen mijn overtuiging, maar de overtuiging van alle 15 burgemeesters die gisteren aanwezig waren."

Provincie probeert gemoederen te bedaren

Het provinciebestuur probeert de onrust weg te nemen."Het is zeker niet de bedoeling om mensen hun huis te laten verliezen of te dwingen om te verhuizen. Maar op zeer lange termijn moeten we nadenken hoe wij bepaalde gebieden beter kunnen beschermen. Het is belangrijk dat we verstandig met onze ruimte omgaan en dat we weten waar welk potentieel zit. Er zijn bijvoorbeeld gebieden gevoelig voor overstromingen en daar moeten we rekening mee houden. Maar mensen hebben hun rechten en die gaan we uiteraard niet afnemen", zegt gedeputeerde An Vervliet (N-VA).

Burgemeester Nachtergaele is er niet gerust op. "Heel concreet, als iemand in beroep gaat tegen een bouwvergunning, dan kan de provincie een opportuniteitstoets maken. Ze kan dan terugvallen op deze plannen en als de bouwaanvraag gebeurt in een gebied dat als kwetsbaar is aangeduid, dan kan de provincie simpelweg die bouwaanvraag weigeren. Dit is sluipende besluitvorming waar helemaal geen draagvlak voor is."

Nog tot half juli loopt er een openbaar onderzoek naar de plannen. Na de verwerking van reacties en opmerkingen komt er tegen begin 2024 een definitief beleidsplan. 

Meest gelezen