Peter De Roover (N-VA), Vincent Van Peteghem (Open Vld), Melissa Depraetere (Vooruit).

Meerderheidspartijen én oppositie willen banken verplichten om spaarrente verhogen

Verschillende partijen zwaaien met wetsvoorstellen om banken te verplichten de rente op spaarboekjes te verhogen. Meerderheidspartij Vooruit drong al langer aan op hoge rentes, en onderneemt zelf actie nu blijkt dat de banken zich blijven verzetten. Ook oppositiepartij N-VA vindt het niet langer kunnen dat de rentes op leningen omhoog gaan, maar dat de spaarboekjes niet of amper volgen.

jvh
Bron: BELGA

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) stuurde bankenfederatie Febelfin vorige week een brief waarin hij wijst op de toegenomen maatschappelijke druk om de spaarrente op te trekken. De rente op spaarboekjes is weliswaar een klein beetje gestegen, maar lang niet zoveel als de rentes die de banken tegenwoordig zélf krijgen om hun geld te parkeren bij de Europese Centrale Bank.

LEES OOK. Banksector verzet zich tegen roep om hogere spaarrente, maar hoe lang kan hij nog weerstaan aan de druk?

Die rente bedraagt 3,25%, waardoor er op jaarbasis zowat 8 miljard euro terugvloeit naar de banken. De sector ziet een door de overheid opgelegde verhoging van de rente op spaarboekjes echter niet zitten. Zo’n ingreep zou de stabiliteit van de banksector grondig kunnen aantasten, stellen ze.

Voorstellen Vooruit en N-VA

Vooruit had er eerder al op aangedrongen dat de rente op spaarboekjes zou stijgen. Door het verzet van de banken dient fractieleidster Melissa Depraetere nu een wetsvoorstel in dat banken daartoe verplicht, en dat vanaf 1 juli. Concreet wil ze de rente op de spaarboekjes op dezelfde manier vastklikken aan de depositorente van de ECB, met een marge van 2%. Op dit moment zou het wetsvoorstel dus zorgen voor een basisrente van 1,25% en een minimale getrouwheidspremie van 0,30 procent.

LEES OOK. Al twee banken geven 2 procent rente op spaarrekening: hier let je best op als je je spaargeld wil ‘verhuizen’

Ook N-VA vindt het niet kunnen dat mensen hun spaargeld zien wegsmelten. “Dat zorgt voor onzekerheid waarvan we niet mogen wegkijken”, zegt fractievoorzitter Peter De Roover. Ook hij dient een wetsvoorstel in waarmee de minimumrente op spaarboekjes te koppelen aan het ECB-rentetarief.

“Indien het verschil bijvoorbeeld maximaal 2% bedragen, zouden banken op dit moment een spaarrente van minstens 1,25% moeten aanbieden. Dat is zowat het dubbele van het gemiddelde rentetarief bij de grootbanken vandaag. Dat zou de vlijtige spaarder alvast iets meer zekerheid bieden en de koopkracht beter beschermen”, aldus De Roover, die met zijn voorstel ook het risico op een depositovlucht wil indijken.

Coalitiepartner Groen wil dan weer bij voorkeur binnen de regering een oplossing vinden, maar zal zelf met een wetsvoorstel komen als dat niet zou lukken, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER