De familie die een fortuin verloor aan faillissement Optima-bank: “Mijn moeder was arts en toch moet ze nu van mijn geld rondkomen”

Bernard Pilet© Peter Malaise

De ouders van Bernard Pilet (44) uit Mortsel hebben honderdduizenden euro verloren met verzekeringen die werden verkocht door Optima, een bedrijf dat zeven jaar geleden ten val is gekomen. Woensdag besliste de Gentse raadkamer om dertien beklaagden in de zaak-Optima, onder wie topman Jeroen Piqueur en ex-minister Luc Van den Bossche, door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. “Ik kan alleen maar hopen dat we ons geld nog terugzien”, zegt Bernard.

Christof Willocx

Optima was een Gents bedrijf dat beleggingsadvies gaf aan rijkere mensen. Het verkocht zowel verzekeringen als vastgoed. In 2011 nam Optima de Ethias Bank over, waardoor Optima zelf ook officieel een bank werd. Maar op 15 juni 2016 werd Optima Bank failliet verklaard door de Gentse rechtbank van koophandel. Volgens de Nationale Bank zouden verscheidene toplui zichzelf hebben verrijkt en grote hoeveelheden geld uit Optima hebben weggetrokken. Optima verloor tevens zijn licentie om verzekeringen te verkopen en later werd ook de vastgoedpoot verkocht.

LEES OOK. Jacht van 9 miljoen, luxewagens en villa met verwarmd zwembad: Optima-topman Jeroen Piqueur leefde in grote luxe, maar is nu alles kwijt

De meeste mensen die bij Optima Bank een spaarrekening hadden, hebben hun geld inmiddels teruggekregen via het Garantiefonds. Dat heeft bijna onmiddellijk maximaal 100.000 euro spaargeld per klant uitbetaald toen bleek dat Optima niet meer te redden was. De 92 mensen die meer dan 100.000 euro op hun spaarrekening hadden staan, wachten nog altijd op een deel van hun spaargeld. Volgens de curatoren krijgen ze dat bedrag boven op de 100.000 euro nog wel terug, als deze zaak eindelijk afgehandeld is. (Lees verder onder de foto)

Geert Lenssens.© BELGA

Maar de grootste slachtoffers van het faillissement van Optima zijn misschien wel de klanten die via het bedrijf een verzekering hebben genomen. “Volgens het parket heeft Optima in het geheim voor bijna 50 miljoen euro aan commissies afgehouden van opbrengsten van beleggingsfondsen die deel uitmaakten van de tak 23-levensverzekeringen die het bedrijf aan de man bracht”, zegt Geert Lenssens, die als advocaat een veertigtal gedupeerden van Optima bijstaat. “De gemiddelde schadeclaim van mensen die ik vertegenwoordig, is makkelijk 100.000 euro. Maar voor sommigen is het nog veel meer.”

Geld voor pensioen is weg

Een van die gedupeerden is de familie van Bernard Pilet, die afkomstig is uit Mortsel. “Mijn ouders waren net als ik dokters. Ze werkten als klinisch bioloog in een ziekenhuis”, zegt Bernard. “In 2004 heeft Optima zelf naar mijn ouders gebeld om een belegging in de vorm van een levensverzekering aan te prijzen. Optima sprak de hele tijd over de ‘veiligheidsdriehoek’, waardoor mijn ouders de indruk hadden dat hun geld in goede en veilige handen was. Maar na een tijd hadden we door dat er iets niet klopte. Onze belegging was plots enkele honderdduizenden euro minder waard.” (Lees verder onder de foto)

Bernard Pilet.© Peter Malaise

“Dat geld was voor mijn ouders een vorm van pensioen”, zegt Bernard. “Helaas is mijn vader in 2010 overleden en gaat het nu dus alleen over de financiële situatie van mijn moeder. Het is erg om te zien hoe groot de gevolgen van die Optima-zaak voor haar zijn. Je moet weten: wij hebben altijd comfortabel geleefd, maar hebben nooit grote sier gemaakt. Wij reden niet met een luxewagen, wij maakten geen extreem dure reizen. En toch moeten we mijn moeder, die een hele loopbaan als arts heeft gewerkt, elke maand geld toesteken zodat ze financieel kan rondkomen. Dat voelt heel onrechtvaardig aan.”

Wantrouwen tegenover banken

“Mijn ouders waren op financieel vlak niet echt geschoold”, zegt Bernard. “Ze waren druk bezig met hun job. In de medische sector moet je al genoeg tijd besteden aan andere zaken. Ze hadden dus geen tijd om hun beleggingen elke dag op te volgen. Mijn vrouw en ik proberen nu beter met ons geld om te gaan. Maar we zijn heel voorzichtig en door die hele Optima-zaak ook wantrouwig tegenover banken. Ik besef dat dit in ons nadeel is. Er staat te veel geld op onze zichtrekening en door de inflatie doen we daarmee verlies. Maar we durven niet veel beleggingen aan te gaan. Het is een indirect verlies dat er voor ons bijkomt: door wat we hebben meegemaakt, durven we ons geld niet meer optimaal te laten renderen.”

LEES OOK. Zeven jaar na faillissement Optima: Jeroen Piqueur en ex-minister Luc Van den Bossche doorverwezen naar rechtbank

Wat verwacht Bernard nog van de rechtszaak? “Ik hoop dat we ons geld toch nog terugzien”, zegt hij. “Een van de partijen die terechtstaan, is de Luxemburgse verzekeringsgroep Lombard, waar Optima heel nauw mee samenwerkte. Dat is een bedrijf dat vandaag nog volop actief is. Ik hoop dat we bijvoorbeeld via die weg nog iets terugzien.”

Volgens de onderzoeksrechter in het Optima-dossier zou er ongeveer 100 miljoen euro weggevloeid zijn uit Optima naar buitenlandse structuren in bijvoorbeeld Liechtenstein, Zwitserland en Luxemburg. Het zou gaan om opbrengsten uit de samenwerking van Optima met Lombard.  

Uitspraak misschien dit jaar

Nu Jeroen Piqueur en twaalf andere partijen in deze zaak effectief naar de correctionele rechtbank worden doorverwezen, is het natuurlijk nog altijd de vraag wanneer die rechtbank een uitspraak zal doen. “De zal zaak wellicht binnen de zes maanden voor de correctionele rechtbank komen”, zegt Geert Lenssens. “Het is mogelijk dat er dan eind dit jaar een uitspraak zal zijn.”

 

Wat was de rol van Luc Van den Bossche?

© BELGA

Bij de veertien beklaagden die vandaag voor de Gentse raadkamer moesten komen, zat naast Jeroen Piqueur onder anderen Luc Van den Bossche. Van 2011 tot 2015 was hij CEO van de Optima Bank.

Het parket legt hem onder meer ten laste dat hij de Nationale Bank zou hebben misleid. In een vorig leven was Van den Bossche Vlaams minister van Onderwijs (1992-1998) en federaal minister van Binnenlandse Zaken (1998-1999). Hij is de vader van Freya Van den Bossche.