F-35 moet meer opleveren voor de Belgische economie

De Belgische overheid is erop gebrand om de industrie mee te laten profiteren van de F-35, het gloednieuwe gevechtsvliegtuig voor de Luchtcomponent. Het tekende een deal met producent Lockheed Martin, die Belgische bedrijven de mogelijkheid moet geven mee te werken aan de fabricatie van de jets.

Waarom is dit belangrijk?

Toen ons land in de jaren 70 de deal sloot voor de aankoop van de F-16-gevechtsvliegtuigen, stapte het meteen ook mee in de productie. De Belgische toestellen werden gebouwd door het Waalse SABCA. In totaal leverde de gevechtsvliegtuigen een economische return op van maar liefst 4,2 miljard euro, onder meer via tewerkstelling bij deelnemende defensiebedrijven. Toen gekozen werd voor de F-35 als opvolger, werd een dergelijke deal niet onderhandeld, en zou de economische return dus ook een pak lager uitvallen.

In het nieuws: Een overeenkomst tussen de Belgische Staat en Lockheed Martin moet meer opleveren voor onze economie.

  • Concreet krijgen Belgische bedrijven de kans om mee te dingen naar contracten in de productieketen van de vliegtuigen. Ook wil België de relatie tussen de defensiebedrijven en het Amerikaanse concern aanwakkeren, om naar de toekomst toe meer samenwerking mogelijk te maken.
  • “Dit contract met de fabrikant is ambitieus en veelbelovend. We willen ermee vooral de potenti
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer