Een parkeerplaats voor jezelf reserveren met kegel of stoel? “Het mag niet, en je kan daar een boete voor krijgen” 

Een openbare parkeerplaats voor jezelf reserveren door er een voorwerp op te zetten of door er zelf op te gaan staan: dat mag niet. Die parkeerplaatsen zijn deel van de openbare weg en je mag dat niet privatiseren volgens de Belgische wet. "Als er een kegel of een stoel staat op een plek waar jij wil parkeren, mag je dat voorwerp weghalen", vertelde verkeersspecialist Hajo Beeckman in Goeiemorgen Morgen op Radio2. 

Je hebt het wellicht ook al meegemaakt. Je rijdt door een straat en ziet een leeg parkeervak. Wanneer je nadert en wil inparkeren, blijkt het vak geblokkeerd te zijn met een kegel of een stoel. Iemand houdt dat vrij voor een verhuis of voor bezoekers. Mag dat?

VRT-verkeersspecialist Hajo Beeckman: "Een parkeerplaats op de openbare weg is deel van het openbaar domein. Volgens de wet mag je dat niet bezetten. Niet met voorwerpen, maar ook niet met je eigen lichaam. Als jij een plek bezet houdt voor een chauffeur die een blokje rijdt om beter te kunnen inparkeren, bega je een overtreding." 

Als je een parkeerplaats bezet wil houden op de openbare weg, moet je daar een vergunning voor aanvragen. "Je mag niet zelf het initiatief nemen om de weg te bezetten. Je vraagt het aan bij je stad of gemeente. Heel vaak kost dat ook geld. En moet je de aanvraag ruim op voorhand doen."

Het is niet alleen onsympathiek om een plaats bezet te houden, het mag ook niet.
Hajo Beeckman, VRT-verkeersanker

Wegzetten en wegrijden

Als je een geblokkeerde plek ziet, mag je het voorwerp gewoon aan de kant zetten. "Je bent in je recht", zegt Beeckman. "De enige voorwaarde is dat je het voorwerp op een plek zet waarmee je de andere weggebruikers niet hindert. Zet de kegel dus niet pardoes op het fietspad. Ook dat is openbaar domein en daar mag je dus ook geen voorwerpen plaatsen. En je mag gewoon inparkeren." 

Als jouw actie tot een geschil of ruzie leidt, ben je in je recht. "Haal er zeker de politie bij als er een conflict is", raadt Beeckman aan. "De politie kan zelfs een boete uitschrijven omdat iemand de openbare weg bezet. Het is geen monsterboete, maar de kans bestaat dat je als overtreder betaalt."

Andere regels op parking van winkel

Het kan ook druk zijn in ondergrondse parkeergarages of op de parking van een grote winkelketen. Ook daar houden mensen soms een plek vrij voor hun chauffeur. "Een parking is privé-domein. Daar geldt de wet niet ", zegt Beeckman. "Het is de winkelketen of parkeeruitbater die beslist of zoiets wel of niet kan. Heb je een klacht? Ga dan klagen bij de uitbater."

Meest gelezen