"Er ontstaat de perceptie van een kibbelkabinet": onenigheid binnen Vivaldi over standpunt natuurherstelwet

De oproep van premier Alexander De Croo (Open VLD) om de pauzeknop in te drukken bij de Europese natuurherstelwet zorgt voor grote onvrede binnen Vivaldi. De PS en de groenen gaan lijnrecht in tegen het voorstel van de eerste minister. Volgens De Croo vertolkt hij het Belgische standpunt, de groene partijen zeggen van niet. "De premier draagt zo zelf bij tot de perceptie van een kibbelkabinet", zegt Ivan De Vadder.   

"We hebben geen boodschap aan een premier die nog een jaar campagne gaat voeren. We zijn verkozen om problemen op te lossen, niet om op de pauzeknop te duwen." Groen-voorzitter Jeremie Vaneeckhout reageerde in "De ochtend" ongezien scherp op de eerste minister van zijn eigen Vivaldi-coalitie.

In Terzake vroeg De Croo gisteren "om de pauzeknop in te drukken. Niet als het gaat over CO2. Maar wel voor alles dat er nu wordt aan toegevoegd. We moeten goed bekijken of het goed is om nu alles tegelijkertijd te doen." Hij verwijst daarmee naar de plannen voor een Europese natuurherstelwet. Die bestaat uit heel wat maatregelen en doelstellingen om de biodiversiteit, die zwaar aan het achteruitgaan is, opnieuw ademruimte geven.

BEKIJK - "We hebben maanden geleden het standpunt over verregaande aanpassingen aan de Europese natuurherstelwet bepaald", zegt premier De Croo in "VRT NWS journaal":

Videospeler inladen...

Groenen blijven voorstander natuurherstelwet

Federaal klimaatminister Zakia Khattabi (Ecolo) was duidelijk verrast door De Croos soloslim. "Waar moet ik beginnen… ik weet het niet eens." tweette ze meteen na zijn oproep. "Mijn standpunt is duidelijk. Natuurherstel zorgt voor veerkracht van onze landbouwers en leefbare steden (…). We hebben genoeg tijd verloren om voor onze natuur te zorgen."

Het ontkoppelen van de strijd tegen klimaatopwarming en die voor biodiversiteit, zoals De Croo voorstelt, is onzin volgens Groen-voorzitter Vaneeckhout: "Hij schakelt zich zo in een rijtje van mensen die wetenschap ontkennen en dat is wat ons betreft heel zorgwekkend." 

De Croo schakelt zich in een rijtje van mensen die wetenschap ontkennen

Jeremie Vaneeckhout, Groen

De Croo jaagt niet alleen de groenen in het harnas. Paul Magnette, de voorzitter van de grootste regeringspartij PS, haalde eveneens stevig uit. "Nog maar eens respecteert de premier zijn regeerakkoord niet. We halen onze klimaatdoelstellingen niet. We hebben geen pauze nodig, maar een versnelling," liet hij via Twitter weten. Ook Vooruit wil de strijd voor het klimaat en de biodiversiteit niet loskoppelen van elkaar. 

CD&V en de Franstalige liberalen van MR steunen wel het standpunt van hun eerste minister. "De natuurherstelwet is een ramp voor onze economie. Niet erg voor wie gelooft in fabeltjes van ontgroeien, desastreus voor wie belang hecht aan welvaartscreatie", aldus CD&V-voorzitter Sammy Mahdi. 

BEKIJK - "Sfeer en gezelligheid binnen de regering levert de huidige situatie niet op", legt Bart Verhulst uit in "VRT NWS journaal":

Videospeler inladen...

"Dit Belgisch standpunt is met iedereen samen bepaald"

"De Croo schuift het standpunt naar voren dat ook in onder andere Nederland en Frankrijk begint te leven. Hij duwt zo de groenen in een hoek", analyseerde Ivan De Vadder in "De ochtend". "De liberalen zijn zich aan het profileren op de rug van de groenen. Die staan natuurlijk op hun achterste poten en proberen de premier aan te vallen."

Is het standpunt van de premier automatisch het standpunt van ons land bij Europees overleg over de natuurherstelwet? Officieel niet. Dat wordt bepaald na overleg tussen de federale en gewestelijke klimaat- en milieuministers. Het overleg tussen onder andere de kabinetten van Khattabi en Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) is al een tijd aan de gang, voorlopig zonder resultaat. 

Tijdens het overleg over het Belgische standpunt dat vanochtend plaatsvond, was uitzonderlijk ook het kabinet van De Croo aanwezig. Het standpunt moet klaar zijn tegen 20 juni, dan komt de Raad van de Europese Unie samen en debatteren de landen over de natuurherstelwet.

Volgens De Croo vertolkte hij met zijn uitspraken in "Terzake" wel degelijk het Belgische standpunt. "Mijn mening hierover is het standpunt dat in verleden bepaald is met iedereen, ook met de groene partijen. We willen fundamentele wijzingen en uitzonderingen in de natuurherstelwet."

BEKIJK - De Croo: "Het standpunt is maanden geleden bepaald"

Videospeler inladen...

"De uitspraak van de premier was voor eigen rekening", zegt Vaneeckhout. De positie van de regering is dat we werken aan een positie rond de natuurherstelwet, benadrukt de Groen-voorzitter: "Hij zorgt voor verwarring. We roepen de premier op om daarover uitleg te geven in de kern. En dan gaan we samen met een positie aan de slag. En dat zal een positie zijn die het natuurherstel in België en Europa wel ernstig neemt."

Kibbelkabinet

"De verwarring en onduidelijkheid creëren de perceptie van een kibbelkabinet. De premier heeft zelf bijgedragen tot dat idee over zijn regering", concludeert Ivan De Vadder.  

Meest gelezen