Loekasjenko in Moskou op 9 mei.

Wit-Russische president Loekasjenko reageert op geruchten over gezondheid: "Jullie zitten nog lang met mij opgescheept"

De Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko heeft gereageerd op de geruchten dat het niet goed zou gaan met zijn gezondheid. Naar eigen zeggen had hij gewoon een verkoudheid, maar sleepte die aan omdat hij geen tijd had om ervan te herstellen.

"Ik ga nog niet dood hoor", zei Loekasjenko op een bijeenkomst die nota bene over het gezondheidsbeleid in Wit-Rusland ging. Er doen al een paar weken geruchten de ronde dat Loekasjenko (68) niet meer in goede gezondheid zou zijn.

Op een militaire parade in Moskou ter ere van Overwinningsdag op 9 mei zag hij er maar pips uit. Daarna verscheen Loekasjenko een paar weken niet in het openbaar, en doken er beelden op van de president met een windel rond zijn hand.

BEKIJK - De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko noemt de geruchten over zijn slechte gezondheid onzin:

Videospeler inladen...

Maar de geruchten zijn allemaal nonsens, zegt Loekasjenko nu. Hij had simpelweg een verkoudheid en door zijn strakke werkschema als staatshoofd kon hij geen paar dagen vrijaf nemen om daarvan te herstellen. "Als er mensen zijn die denken dat ik ga sterven, kalmeer. Jullie zitten nog lang met mij opgescheept."

Loekasjenko is al sinds 1994 onafgebroken aan de macht in Wit-Rusland. In 2020 haalde hij een zesde ambtstermijn binnen, maar de internationale gemeenschap erkent dat verkiezingsresultaat niet. Oppositiekandidate Svetlana Tichanovskaja claimde de overwinning, maar verblijft sindsdien in ballingschap in Litouwen. 

Meest gelezen