Zo ziet het hagedissenhotel in Gent eruit
stad gent

Gent bouwt hagedissenhotel uit recuperatiemateriaal: “hier kunnen ze zich ongestoord voortplanten”

In een nieuwe groenzone in de Wondelgemse Meersen heeft de groendienst van de stad Gent een bouwwerk gemaakt dat muurhagedissen moet aantrekken. Het zogenaamde hagedissenhotel bestaat uit afgedankte bakstenen, boordstenen, keien en zand. Muurhagedissen kunnen er niet alleen schuilen, maar ook op een beschutte manier hun eitjes leggen.

“We hebben een constructie gebouwd, waarmee we rekening houden met wat de muurhagedis allemaal nodig heeft”, zegt Gwij Stegen van de groendienst van Gent. “Dat zijn voornamelijk stenen. Hagedissen houden van de warmte die de stenen uitstralen. We voorzien ook openingen waarin ze zich kunnen verschuilen. Daar kunnen ze zich wegtrekken als er gevaar dreigt of om te overwinteren. Centraal in de constructie is er zand voorzien, dat nog bedekt zal worden met takken. In het zand kunnen de muurhagedissen hun eieren leggen en zich ongestoord voortplanten.”

Een algemeen beeld van een muurhagedis

De muurhagedis komt van nature voor in Wallonië, maar reisde via de trein mee naar Vlaanderen. “Ze komen dan ook vooral voor in de buurt van spoorwegen. Ondertussen beschouwen wij de soort als inheems”, zegt Gwij Stegen nog. “De soort vormt zeker geen gevaar voor de inheemse fauna of flora. Dit hotel past in het soortenplan van de Stad, dat aangeeft welke soorten belangrijk zijn voor Gent en wat we kunnen doen om ze te beschermen en ze te houden op de plaatsen waar ze nu leven.”

Struinpaden en parkmeubilair

Het hagedissenhotel ligt in een nieuw ingerichte groenzone van 4,5 hectare in de Wondelgemse Meersen, in de buurt van de Wiedauwkaai. Daar ontwikkelen de Stad Gent, sogent en de NMBS een nieuw bedrijventerrein voor kmo's. Daarom hebben ze de omliggende groenzone tussen het Pakketbootpad en kanaal De Lieve opnieuw ingericht.

Twee jaren geleden kwamen er al extra planten, bomen en struiken. Nu kreeg het gebied struinpaden, dat zijn wild gevormde wandelpaden door de natuur. Er zijn ook fietsenstallingen en parkmeubilair geplaatst, zodat mensen uit de buurt er kunnen komen lunchen of verpozen. 

Meest gelezen