Hooliganisme

Fotograaf ook in beroep veroordeeld voor freefights

Een screenshot van een Iphone-film uit de reeks ‘Bosfights’ van Sebastian Steveniers (rechts op de foto).© Sebastian Steveniers

Freelance fotograaf Sebastian Steveniers (40) is ook in beroep veroordeeld voor zijn deelname aan de gevechten tussen voetbalhooligans over wie hij zijn bekroonde project ‘Bosfights’ maakte.

Mark Eeckhaut

Steveniers, die als freelance persfotograaf voor De Standaard werkt, stond terecht voor zijn deelname in 2017 aan zogenaamde freefights waarin hooligans van Royal Antwerp FC het op afgelegen plekken opnamen tegen hooligans van andere clubs, zoals AA Gent, Standard Luik en Club Brugge.

Twee jaar geleden werden 66 Antwerpse hooligans in eerste aanleg veroordeeld voor hun aandeel in de freefights. Steveniers werd toen nog beschouwd als medeorganisator, maar het hof van beroep vond geen bewijzen daarvoor. Zijn straf werd onder meer daarom in beroep teruggebracht van 18 naar 6 maanden met uitstel.

Steveniers heeft tijdens het onderzoek altijd gezegd dat hij alleen bij de georganiseerde gevechten aanwezig was uit professionele interesse, omdat hij werkte aan een fotoreportage. De fotoreportage die Steveniers onder de naam ‘Bosfights’ over de freefights maakte, werd overigens de voorbije jaren een groot succes in binnen- en buitenland en werd ondertussen verschillende keren bekroond.

Deel van hooligangroep

De rechter in beroep vond het aannemelijk dat Steveniers bij de gevechten in de eerste plaats aanwezig was als fotograaf en dat hij daarvoor eerst het vertrouwen had moeten winnen van de deelnemers. Maar de rechter vindt het ook bewezen dat Steveniers in juli 2017 tijdens een georganiseerd gevecht met hooligans van Club Brugge zelf ook klappen had uitgedeeld aan vluchtende tegenstanders. De uitleg van Steveniers dat het ging over wettige zelfverdediging vindt de rechter niet geloofwaardig.

Volgens de rechter is het ook duidelijk dat Steveniers zelf tijdens zijn project deel is gaan uitmaken van de hooligangroep Elite Ada. Hij droeg vechtkledij van die groep, had er een tatoeage van laten plaatsen, gaf zijn mening over strategische keuzes en moedigde tijdens de freefights de Antwerpse hooligans aan.

Nathan Steveniers, de broer van Sebastian, die een prominent lid is van Antwerp Elite, kreeg in beroep ook een lichtere straf. Zijn straf van twee jaar cel met uitstel werd herleid tot een werkstraf van 200 uren.