De natuurherstelwet moet o.a. bestuivers ten goede komen.

"Totaal onverantwoord" en "schuldig verzuim": milieuverenigingen scherp voor verzet De Croo tegen natuurherstelwet

De milieuverenigingen zijn niet te spreken over de oproep van premier Alexander De Croo (Open VLD) om de onderhandelingen over de Europese natuurherstelwet even op pauze te zetten. In een gezamenlijke reactie benadrukken ze dat de biodiversiteitscrisis en de klimaatcrisis niet los van elkaar te zien zijn. "Hoe langer we wachten, hoe moeilijker en duurder de oplossingen." De werkgeversorganisatie Voka sluit zich dan weer aan bij het standpunt van De Croo.

Als het aan premier Alexander De Croo (Open VLD) ligt, komt de Europese natuurherstelwet er voorlopig niet. Dat verklaarde hij gisterenavond in "Terzake", en hij herhaalde het vandaag nog eens in "Het journaal". De Croo vreest dat nog meer Europese milieuregelgeving het draagvlak bij de bevolking voor klimaat-maatregelen zou ondergraven. Het was een opmerkelijke demarche van de leider van de Vivaldi-coalitie, die prat gaat op "het groenste regeerakkoord ooit". 

Dat standpunt deed ook heel wat stof opwaaien bij natuur- en milieuverenigingen. "Niet toevallig wil premier De Croo de pauzeknop indrukken voor natuur- en milieubeleid na een tournee langs enkele grote vervuilende bedrijven in Duitsland", klinkt het scherp in een gezamenlijk statement van tien milieuverenigingen. Dat werd ondertekend door Bond Beter Leefmilieu, Canopea, Greenpeace, WWF, Velt, Natagora, Natuurpunt, Bral, Klimaatcoalitie en PAN Europe.

"De verkiezingskoorts slaat duidelijk toe. Het gezond verstand, met het algemeen belang als baken, is ver te zoeken."

Verbonden systemen

Ze hekelen vooral het onderscheid dat De Croo maakt tussen de natuurherstelwet (die de biodiversiteit moet bevorderen) en het Europese klimaatbeleid. Dat klimaatbeleid mag van De Croo best nog wat ambitieuzer, terwijl de biodiversiteit even moet wachten.

Maar "er valt niet te kiezen tussen klimaatactie of milieubescherming of natuurherstel", vinden de milieuverenigingen. "Het gaat om verbonden systemen waar dringend en ambitieuze actie nodig is. Het IPCC (het VN-klimaatpanel, red.) en het IPBES (het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten, red.), twee topinstituten rond klimaat en biodiversiteit, geven in hun rapporten aan dat dit twee communicerende vaten zijn. In de politiek kan je onderhandelen, maar met de natuur kan je dat niet."

"Hoe langer we wachten, hoe moeilijker en duurder de oplossingen."

8 euro opbrengst voor elke euro aan natuurherstel

WWF België voegt daar nog aan toe dat natuur en economie geen tegenpolen hoeven te zijn, integendeel. "Het World Economic Forum (WEF) berekende al in 2020 dat meer dan de helft van het globale BBP (of 44 triljoen dollar) matig tot sterk afhankelijk is van de natuur", zegt Reine Spiessens. Ze verwijst onder andere naar het Belgische duurzaamheidsnetwerk The Shift. Dat roept samen met andere Europese bedrijfsleiders en investeerders de Europese parlementsleden op om meer ambitie te tonen met de natuurherstelwet.

"Volgens een analyse van de Europese Commissie leveren investeringen in natuurherstel 8 tot 38 euro op aan economische waarde voor elke uitgegeven euro", besluit ze.

De werkgeversorganisatie Voka sluit zich dan weer aan bij het standpunt van De Croo. "De nieuwe Europese natuurherstelwet die in de steigers staat, zou voor onze ondernemingen zeer verregaande gevolgen hebben", zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. "Voka pleit ervoor om de natuurherstelwet terug naar de tekentafel te sturen en meer rekening te houden met de economische en sociale gevolgen die de strengere wetgeving zou veroorzaken. België moet zich samen met landen als Duitsland, Frankrijk en Nederland verzetten tegen wat nu op tafel ligt." 

Meest gelezen