Berendries in Brakel vanuit de lucht
©Peter Malaise

Provincie Oost-Vlaanderen gaat ruimtelijk beleidsplan hertekenen na protest van burgemeesters Vlaamse Ardennen

De provincie Oost-Vlaanderen voert het nieuwe provinciaal ruimtelijk beleidsplan af. In dat plan dat nog maar pas bekend raakte, moesten in de Vlaamse Ardennen alleen al 15.000 woningen plaats ruimen voor natuur. Dat botste op groot protest van heel wat burgemeesters.  Daarom besliste gedeputeerde van Ruimtelijke Ordening, An Vervliet, om het plan te hertekenen. Het openbaar onderzoek over het beleidsplan loopt nog tot 19 juli. Het is dan aan de provincieraad om de tekst al dan niet goed te keuren. 

Op 22 maart keurde de Oost-Vlaamse provincieraad een ontwerp van beleidsplan goed. Dat plan moet de komende decennia de invulling van de ruimte in Oost-Vlaanderen sturen. Maar uit het openbaar onderzoek dat momenteel loopt, blijkt dat er bij heel wat burgemeesters geen draagvlak te vinden is. Dinsdag kregen de burgemeesters van de Vlaamse Ardennen de nieuwe ruimtelijke plannen te zien. En die vielen bij velen niet in goede aarde. In de plannen is te zien hoe de provincie erop aanstuurt om in de Vlaamse Ardennen alleen al 15.000 woningen plaats te laten maken voor natuur.

Een dag na de voorstelling en het protest van de burgemeesters, trekt de deputatie zijn staart in en verwijst de plannen naar de vuilnisbak. "Zonder dat draagvlak bij de burgemeesters, moet het beleidsplan sowieso terug naar de tekentafel", stelt gedeputeerde voor Ruimtelijke Planning An Vervliet.

"Inspraak is belangrijk"

"We hebben reeds een lang traject achter de rug met vele overleggen, studierondes, tekenen en plannen", gaat Vervliet verder. "Maar uiteindelijk staat of valt zo’n plan met de toetsing aan de realiteit. Plannen zijn nodig, maar finaal moet het ook praktisch haalbaar zijn. Het is net daarom dat we ook een ruime inspraak organiseren." Net uit die inspraak blijkt nu dat het beleidsplan weinig bijval kent bij veel Oost-Vlaamse burgemeesters. Ze vroegen dan ook om het beleidsplan een halt toe te roepen. 

Terug naar de tekentafel

Dat die oproep niet in dovemansoren viel, blijkt uit de beslissing die gedeputeerde Vervliet nam om het plan te laten hertekenen."Ik vind dat wij als provinciebestuur geen inspraak moeten organiseren voor de show. Als ik signalen krijg uit het veld –en onze burgemeesters staan tenslotte echt in dat veld– dat dit plan in de praktijk effectief dit tot resultaat zou hebben, dan is het voor mij duidelijk dat we hiermee zo niet verder kunnen en dat we dus zullen terugkeren naar de tekentafel om een werkstuk af te leveren dat wél op draagvlak kan rekenen."

Het openbaar onderzoek rond het beleidsplan loopt nog tot 19 juli. Daarna is het aan de provincie om de tekst al dan niet goed te keuren. 

Meest gelezen