Een foto die terug te vinden was op een van de uitgelezen gsm's van een van de deelnemers.

Voetbalhooligans Antwerp krijgen in beroep lichtere straffen voor "freefights"

Twaalf hooligans van voetbalclub Antwerp zijn ook in beroep veroordeeld voor hun deelname aan "freefights". Dat zijn georganiseerde vechtpartijen op afgelegen plaatsen. De feiten dateren van 2017, toen de harde supporterskern van Antwerp gevechten had georganiseerd tegen rivaliserende supportersploegen. In totaal werden 66 hooligans veroordeeld, 12 ervan gingen in beroep. De meesten van hen krijgen nu lichtere straffen opgelegd.

De feiten kwamen aan het licht tijdens het onderzoek naar de aanval van Antwerp-hooligans op supportersbussen van Beerschot-Wilrijk in de zomer van 2017 in Mortsel. De politie trof in de gsm's van een aantal betrokkenen toen ook afspraken, foto's en filmpjes aan van vechtpartijen. De leden van de harde supporterskern van eersteklasser Antwerp bleken tussen februari en november 2017 gevechten tegen rivaliserende supportersploegen te hebben georganiseerd op afgelegen plekken.

De correctionele rechtbank van Antwerpen had in mei 2021 66 hooligans veroordeeld voor hun betrokkenheid bij die "freefights". Twaalf onder hen gingen in beroep. Zij hadden voor het hof van beroep opnieuw aangevoerd dat ze niets strafbaar hadden gedaan: ze hadden vrijwillig deelgenomen aan de gevechten en wisten waaraan ze zich konden verwachten. Er werden bovendien op voorhand afspraken gemaakt om het risico op ernstige verwondingen te beperken.

Het hof van beroep oordeelde echter net zoals de rechters in eerste aanleg dat het organiseren van "freefights" en het eraan deelnemen wel degelijk strafbaar is. "Het beeld dat de beklaagden proberen te scheppen dat hun gevechten strikt gereglementeerd waren, klopt niet. Van zodra de gevechten begonnen, verdween de rationaliteit en namen de emoties het over, wat er herhaaldelijk tot geleid heeft dat de afspraken werden geschonden en de gevechten ontspoorden. Schendingen van de basisregels werden ook niet gesanctioneerd en werden in onderlinge chatgesprekken zelfs geprezen en aangemoedigd."

Lichtere straffen

De twee meest in het oog springende beklaagden waren Nathan en Sebastian Steveniers, de zonen van basketlegende Willy Steveniers. De rechters in eerste aanleg meenden dat zij een leidinggevende rol hadden gespeeld in de vereniging die de "free fights" had georganiseerd, maar het hof van beroep was het daar niet mee eens en reduceerde hun rol tot deelnemer.

Nathan werd veroordeeld voor zijn betrokkenheid aan drie "freefights" als vechter en aan twee als supporter. Hij krijgt nu een werkstraf van 200 uur in plaats van 20 maanden effectieve cesltraf.  Sebastian Steveniers, die persfotograaf is, werd voor één "freefight" veroordeeld, omdat hij een vluchtende deelnemer geschopt had. Voor vijf andere gevechten werd hij vrijgesproken, want het hof geloofde dat hij die vooral bijwoonde voor zijn fotoreportage over de gevechten. Hij werd veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel, in plaats van 18 maanden met uitstel.

Meest gelezen