Direct naar artikelinhoud
AchtergrondDonna Summer

Geloof, misbruik en die ene controversiële uitspraak: nieuwe docu toont dat Donna Summer veel meer was dan de Queen of Disco

Donna Summer tijdens een optreden in 1975.Beeld Redferns

Een nieuwe HBO-documentaire over Donna Summer laat zien dat ze worstelde met haar imago van The first lady of love, de sensuele soulzangeres die met seks geladen wereldhits schreef en zong. Tegelijk verborg ze haar ware ik zoveel mogelijk voor de buitenwereld.

De eerste minuten van de documentaire Love To Love You laten Donna Summer zien zoals u en ik die kennen: de Queen of Disco, een zangeres waar de soul en sensualiteit van afdropen, een vrouw die maar even rond haar microfoon hoefde te kronkelen om iedereen in het publiek te doen zweten. Dan volgt een close-up van een blik vol twijfel en hoor je Summer buiten beeld zeggen: “I have a secret life. You’re looking at me, but what you see, is not who I am. How many roles do i play in my own life?”

Dat is geen eenvoudige vraag, want zo vrank en vrij als de zangeres leek voor de buitenwereld, zo gesloten was ze in het echt. Summer, die geboren werd als LaDonna Adrian Gaines, verborg zelfs voor vrienden dat ze de laatste jaren van haar leven aan longkanker leed en deed de deur van haar slaapkamer ook voor haar kinderen op slot. Een van hen, Brooklyn Sudano, zocht naar de waarheid en regisseerde Love To Love You samen met Roger Ross Williams, die in 2009 als eerste Afrikaans-Amerikaanse cineast een Oscar won met zijn kortfilm over de Zimbabwaanse zangeres Prudence Mabhena.

Drieëntwintig orgasmes

“I’m not trying to be me”, hoor je Donna Summer in de docu zeggen. Zij zag optreden en opnemen als het aannemen van een rol, óók toen ze zich in 1975 orgastisch door ‘Love To Love You Baby’ kreunde. Acht jaar daarvoor was ze naar Duitsland verhuisd om daar mee te draaien in de plaatselijke versie van de musical Hair. Haar eerste plaat Lady of the Night kwam enkel in Nederland uit. Ook ‘Love To Love You Baby’ leek niet verder te geraken, tot platenbaas Neil Bogart van Casablanca Records een extended mix bestelde bij producer Giorgio Moroder. Hij kwam op dat idee nadat hij op een feestje constant de vraag kreeg om het nummer opnieuw te draaien. In de nieuwe versie van meer dan 16 minuten telde de BBC 23 ‘orgasmes’, meer dan genoeg om het nummer in de ban te slaan, maar het werd wel een gigantische hit in de VS. Prompt werd Summer, die strikt gelovig werd opgevoed, door haar label aangeprezen als een stoeipoes. “Nu durf ik nooit meer in de kerk te komen”, zegt Summers moeder in een archief-interview dat ook in Love To Love You zit.

De rest van de film is een knap opgebouwde poging om met korrelige homevideo’s, live-fragmenten en interviews de andere kanten van Summers persoonlijkheid bloot te leggen. Giorgio Moroder en haar ex-man Bruce Sudano bewieroken haar als een veelzijdige, nog altijd onderschatte liedjesschrijfster, die ook veel schilderde en de hele tijd met een videocamera rondliep.

Zo vrank en vrij als de zangeres leek voor de buitenwereld, zo gesloten was ze in het echt.Beeld Getty Images

In een documentaire over Donna Summer moet het, helaas, ook vaak gaan over geweld en misbruik. Als kind werd ze door een groep witte jongens in elkaar geslagen, een gebeurtenis waar ze een blijvend litteken aan overhield, en werd ze aangerand door een priester. Toen haar eerste man Helmuth Sommer dreigde haar dochter Mimi van haar af te pakken bij hun scheiding, probeerde ze zich van het leven te beroven - enkel een kamermeid die toevallig de kamer binnenkwam, kon verhinderen dat ze van het hotelbalkon sprong. Van haar nieuwe liefde, die in haar biografie de schuilnaam ‘Gunther’ krijgt, kreeg ze regelmatig slaag. Ook Summers dochter Mimi werd later seksueel misbruikt door een familielid van de huishoudster, blijkt in Love To Love You.

Adam en Steve

Als late dertiger vond Summer het geloof terug waar ze zich als jonge vrouw aan probeerde te uittrekken en richtte ze zelfs een kerkgemeenschap op in Los Angeles. Hoe ze daartoe kwam, vat ze in Love To Love You met één oneliner samen: “Als je succesvol bent en al je doelen hebt bereikt, dan zal je zien dat daar niks meer achter ligt.”

Volgens aanwezige pers zou ze in dezelfde periode tijdens een concert gezegd hebben dat aids een straf van God voor homo’s zou zijn. In de Bijbel stond duidelijk dat God Adam en Eve had geschapen, voegde ze eraan toe, niet Adam en Steve. Er bestaan geen opnames van de avond, of toch geen die in Love To Love You zitten, en toch zou het incident lang aan Summer blijven pakken. Haar status van lgbt-icoon, die ze had sinds Love To Love You Baby en I Feel Love hits werden in de gayclubs, kreeg een flinke knauw. Zelf zou Summer pas veel later reageren door te zeggen dat haar entourage haar afschermde van alle kritiek. Ze zou haar excuses maken en daagde het magazine New York voor de rechter, omdat dat haar foute citaten in de mond zou hebben gelegd.

Met producer Giorgio Moroder.Beeld Redferns

Love To Love You erkent dat Summer die avond iets kwalijks zei over homo’s, maar niet wat. Ook over haar laatste jaren met longkanker, waar ze in 2012 aan overleed, blijven nog vragen openstaan - dat heb je met iemand die haar leed liever in stilte droeg. Ondanks, of dankzij, die beperkingen maken is de film een sterk, veelgelaagd portret. Donna Summer was een artieste zoals ze in het tijdperk van sociale media met steeds minder zijn, zo een die er een zaak van maakte om ook in het volle licht van de schijnwerpers meer te verbergen dan aan de buitenwereld te laten zien.

Love To Love You is te zien op Streamz.