Ravenna, Italië - 18 mei
AFP or licensors

België stuurt team B-FAST naar Italië om met "superpompen" hulp te bieden na hevige overstromingen

Een team van 15 experten van B-FAST vertrekt vannacht met twee "superpompen" naar Italië om water weg te pompen in het gebied dat vorige week zwaar getroffen werd door hevige overstromingen. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Ons land heeft de hulp zelf aangeboden als tegengebaar omdat Italië 2 jaar geleden ook hulp had gestuurd na de overstromingen in Wallonië.

De hulp die ons land naar Italië stuurt, bestaat uit een team van 15 experten die deel uitmaken van de Civiele Bescherming, de FOD Volksgezondheid en de FOD Buitenlandse Zaken. "Het team vertrekt vannacht met de twee "superpompen" naar Imola", vertelt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Die "superpompen" waarover de minister het heeft, maken deel uit van een zogeheten "Extreme High Capacity Pumping-module". Die module van de Civiele Bescherming bestaat uit twee pompeenheden, die samen zo'n 100.000 liter water per minuut kunnen wegpompen. De module kan naast water ook modder wegpompen.

De Belgische missie zal ongeveer 10 dagen duren, in functie van de noden ter plaatse, en wordt deels gefinancierd door de Europese Unie.

Nationale rouw

Extreme regenval leidde vorige week tot overstromingen en aardverschuivingen in Italië. Vooral de regio Emilia-Romagna, in het noordoosten van het land, werd zwaar getroffen. Vijftien mensen kwamen om bij het noodweer en tienduizenden mensen moesten elders onderdak zoeken. De Italiaanse vlaggen hangen vandaag halfstok bij overheidsgebouwen om stil te staan bij de slachtoffers.

Meer dan 600 wegen waren begin deze week nog steeds afgesloten en de regio schatte dit weekend dat ongeveer 620 miljoen euro nodig zou zijn alleen al om het wegennet te herstellen. De totale schade zal naar verwachting in de miljarden oplopen. Premier Giorgia Meloni heeft inmiddels een eerste steunpakket aangekondigd van 2 miljard euro. 

Europese steun

Ook onze zuiderburen sturen hulp naar Italië. Frankrijk stelt een pomp ter beschikking die zo'n 90.000 liter water per minuut kan wegpompen. Een gespecialiseerd team bestaande uit 40 leden van de Civiele Bescherming zal de pomp in Emilia-Romagna bedienen. Volgens Sonia Backès, de Franse staatssecretaris voor Burgerschap, blijft het team daar minstens drie weken.

Verschillende andere landen van de Europese Unie hebben ook al aangegeven dat ze hulp zouden sturen naar het rampgebied. Onder meer Bulgarije, Duitsland, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Slovenië en Slovakije hebben beloofd dat ze pompmateriaal naar Italië zouden sturen. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, wordt morgen verwacht in het rampgebied.

BEKIJK - Ons land had de hulp zelf aangeboden, als tegengebaar voor de hulp die Italië twee jaar geleden heeft geboden na de overstromingen in Wallonië:

Videospeler inladen...

Meest gelezen