Bron: Nexta

Opnieuw sterft Russische topambtenaar onder mysterieuze omstandigheden

De Russische plaatsvervangende minister van Wetenschap en Hogere Educatie Piotr Koetsjerenko is tijdens een vlucht van Cuba naar Moskou overleden. De man werd onwel op het vliegtuig en kon bij een tussenlanding niet meer worden gereanimeerd. Het is de zoveelste topambtenaar die sterft nadat hij kritiek op het Kremlin had geuit.  

Wat er precies met Koetsjerenko gebeurde, is nog niet duidelijk. De 46-jarige plaatsvervangende minister van Wetenschap en Hogere Educatie was op zakenreis en zat op een terugvlucht van Cuba naar Rusland toen hij onwel werd en overleed. Het vliegtuig maakte nog een tussenstop in de Russische stad Mineralnye Vody, maar daar kon Koetsjerenko niet meer worden gereanimeerd.

Zijn familie sluit niet uit dat het om een hartconditie gaat, al moet een autopsie vandaag uitsluitsel geven, zo meldt staatszender Zvezda.

"Red jezelf"

Volgens critici is het overlijden van Koetsjerenko verdacht omdat de minister zich in het verleden al negatief uitliet over het Kremlin. De vorig jaar gevluchte journalist Roman Super schreef op zijn Telegramaccount dat hij Koetsjerenko nog sprak net na het uitbreken van de oorlog. Koetsjerenko zou de journalist hebben gezegd dat hij voor zijn veiligheid vreesde en hij moedigde Super aan om het land zo snel mogelijk te verlaten.

"Red jezelf en je familie. Vertrek zo snel je kunt", zou Koetsjerenko hebben gezegd. "Je kan je de brutaliteit van onze staat niet voorstellen. Binnen een jaar zal je Rusland niet meer herkennen." 

Russische president Vladimir Poetin
Sputnik

Super zou ook aan Koetsjerenko hebben gevraagd om te vertrekken, maar die wimpelde dat voorstel af. "Dat is niet langer mogelijk", citeert Super de minister. "Ze nemen onze paspoorten af." Koetsjerenko noemde de inval daarop ook een "fascistische invasie" en vertelde aan Super dat hij grote hoeveelheden verdovingsmiddelen en antidepressiva nam. "Als we iets zeggen, worden we als insecten vermorzeld."

Lijst met verdachte overlijdens dikt aan

Met de dood van Koetsjerenko wordt de lijst met verdachte overlijdens binnen hoge Russische kringen opnieuw langer. Het voorbije jaar kwamen al tal van toppolitici, grote ondernemers of invloedrijke figuren om het leven in vreemde omstandigheden. Sommigen vielen uit een raam, anderen vertoonden tekenen van vergiftiging of werden met doorgesneden polsen gevonden.

Het Kremlin beweerde telkens dat het om een spijtig ongeval of zelfdoding ging.

Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of online op www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen