Direct naar artikelinhoud
NieuwsFestivals

Rock Werchter haalt Slowthai van affiche na beschuldiging van verkrachting: ‘Niet gepast hem nu een podium te geven’

Rock Werchter haalt Slowthai van affiche na beschuldiging van verkrachting: ‘Niet gepast hem nu een podium te geven’
Beeld Alex Vanhee

Festivalgangers die uitkeken naar het optreden van Slowthai op Rock Werchter zullen van een kale reis terugkomen. Het festival heeft de Britse rapper van de line-up geschrapt nadat vorige week bekendraakte dat hij zich voor de rechtbank moet verantwoorden voor een vermeende verkrachting. ‘Het lijkt ons voor alle betrokkenen niet gepast om hem nu een podium te bieden op het festival’, reageert de Werchter-organisatie aan Humo.

Geen tweet, persbericht of rooksignaal waaruit u kon afleiden dat de affiche van Rock Werchter er plots anders uitzag, maar wie naar de artiestenpagina van Slowthai op de website van het festival surfde voelde de bui al hangen. “Deze pagina werd niet gevonden”, staat plots op de plek waar eerder de biografie van Slowthai stond. De reden liet zich raden, want Tyron Kaymone Frampton - Slowthai voor de vrienden - moest zich vorige week in de rechtbank verantwoorden wegens een vermeende verkrachting. De feiten dateren van september 2021, maar kwamen recent pas aan het licht.

Slowthai zelf schreeuwde zijn onschuld uit, maar dat mocht niet baten: de Britse festivals Reading & Leeds en Glastonbury flikkerden de rapper per direct van de affiche. Bij Rock Werchter bleef Slowthai nog wel de website sieren, met de ietwat ongelukkige beschrijving dat hij “de chroniqueur van de onderkant van Groot-Brittannië is”.

Nu niet meer dus, en de organisatie van Rock Werchter bevestigt aan Humo dat hij wel degelijk van de line-up is gehaald. “Wij willen dat onze festivals een plek zijn waar niemand wordt blootgesteld aan discriminatie, geweld, kritiek of intimidatie, van welke aard dan ook. Wij vinden dat erg belangrijk”, klinkt het in een reactie van de festivalorganisatie. “Als mede-initiatiefnemer van We Care A Lot nemen we onze verantwoordelijkheid op. Onze waarden en normen worden ook aan de artiesten gecommuniceerd. Gezien de rechtszaak en de ernst van de beschuldigingen lijkt het ons voor alle betrokkenen niet gepast hem nu een podium te bieden op het festival.”

Of er een vervanger wordt voorzien voor Slowthai, die op 30 juni naar Werchter zou afzakken, is nog niet bekend.

Twitter bericht wordt geladen...