Brandweer Zone Antwerpen neemt drie splinternieuwe wagens in gebruik: “Indrukwekkend materiaal”

Antwerpen -

Brandweer Zone Antwerpen heeft woensdag een nieuwe duikwagen en twee nieuwe autopompen in gebruik genomen. De wagens moeten zorgen voor een nog efficiëntere werking, zowel op als naast het water. In totaal gaat het over een investering van 1,2 miljoen euro. “Het zijn dure wagens, maar ze zijn die investering meer dan waard”, zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).

jtp

Wie woensdagmiddag rondliep op de Grote Markt in Antwerpen, schrok mogelijk even op toen een autopomp van Brandweer Zone Antwerpen halt hield aan het stadhuis. Niet om een brand te blussen, wel om burgemeester Bart De Wever (N-VA) op te halen voor een korte testrit richting het Kattendijkdok. Daar stelde de brandweer zijn drie nieuwste aanwinsten aan: twee autopompen en een duikwagen.

De nieuwe duikwagen kostte 417.450 euro, de multifunctionele autopompen hebben een prijskaartje van 380.367 euro per wagen. Een totale investering van bijna 1,2 miljoen euro dus.

“Het zijn hele dure wagens, maar als je erin hebt gezeten en uitleg krijgt over hoe ze gebruikt worden, weet je waarom. De wagens, die op maat gemaakt zijn voor onze brandweer, zijn de investering meer dan waard. Het is indrukwekkend materiaal”, zegt De Wever, die ook zonevoorzitter van de brandweer is.

Twee duikers

“Deze voertuigen stellen onze brandweer in staat om effectief te reageren op noodsituaties en bij reddingsoperaties te water. Zeker in een stad als Antwerpen, waar steeds meer water in de stad komt, is het niet ondenkbaar dat er iemand in het water belandt. Daar zijn helaas voldoende voorbeelden van”, stelt De Wever.

De duikwagen – een ‘pareltje’ volgens De Wever – heeft standaard twee duikers aan boord die bij een incident onmiddellijk worden ingezet. “Er is ook een ruime dubbele cabine die tegelijkertijd fungeert als omkleedruimte. De wagen is onder meer ook uitgerust met alle uitrustingen voor in totaal vier duikers”, legt woordvoerder Jasmien O van Brandweer Zone Antwerpen uit.

De brandweer investeerde eerder dit jaar ook al in nieuwe droogpakken na tien jaar intensief gebruik, wat een investering van 120.000 euro betekende.

© Joris Herregods

2.500 liter water

De autopompen, de standaard brandweerwagens die naar vrijwel elk type oproep rijden, hebben een watertankcapaciteit van 2.500 liter water. “Wat deze nieuwe wagens speciaal maakt, is de ruimere dubbele cabine, zonder de totale lengte van de wagen te vergroten”, zegt O. “Hierdoor is de eerste materiaalkast iets kleiner dan bij de huidige wagens. Er werd ook extra aandacht besteed aan de communicatie tussen de voorste cabine en de cabine achterin.”

De nieuwe autopompen hebben ook een groter aantal slangen van 70 millimeter aan boord. “Het aangepast schuimmengsysteem versnelt de blusoperaties en biedt meer flexibiliteit. Ze zijn bovendien ook voorzien van een digitale pompbediening, wat een nieuwe toepassing is bij Brandweer Zone Antwerpen", zegt O nog.

De twee nieuwe wagens zijn de eerste van in totaal negen nieuwe autopompen die in de loop van komend jaar worden verwacht. “Zowel de autopompen als de duikwagen worden binnenkort ingezet als instrumenten bij reddingsoperaties en brandbestrijding in onze hele regio”, zegt zonecommandant Bert Brugghemans.

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© jtp

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen