Assad terug welkom op Arabische Liga: “Het geeft een gevoel van straffeloosheid”, zegt professor Debeuf

De Syrische president Bashar al-Assad keert voor het eerst sinds 2011 terug naar de Arabische Liga. Toen werd hij uit de groep gegooid na aanhoudend en overmatig overheidsgeweld. Business AM vroeg aan Koert Debeuf, professor Midden-Oosten aan de VUB, wat dit zoal betekent.


Beluister hier het volledige gesprek met Koert Debeuf.


Land en regio

  • “Het is iets dat er al een tijdje zat aan te komen. Verschillende landen, zeker de buurlanden van Syrië, hadden al opnieuw contact gelegd met de regering. Uiteindelijk moeten ze toch opnieuw praten over onder andere grenzen. Maar nu is het officieel”, zegt Debeuf.
  • “Dat iemand die toch wel honderdduizenden doden op zijn geweten heeft, terug aan tafel mag zitten van een officieel orgaan… Is het dan geen vrijgeleide voor andere dictators om hetzelfde te doen? Het geeft een beetje een beeld van straffeloosheid.”
  • “Het Westen is er echt niet blij mee, die vinden dat Assad uiteindelijk voor het Internationaal Strafhof berecht moet worden voor z’n misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden. Dus of dit zal leiden tot een bredere erkenning, dat denk ik niet”, legt Debeuf uit. “Maar het is pijnlijk voor de rest van de wereld en zeker voor de Syriërs.”

Narcostaat

Debeuf denkt niet dat het een provocatie is. Hij haalt twee aspecten aan.

  • “Eerst en vooral is er een akkoord gesloten tussen Iran en Saoedi-Arabië in Peking, tot de verbazing van de rest van de wereld. Syrië is natuurlijk de plaats waar ook Saoedi-Arabië en Iran een soort proxy-oorlog hebben gevoerd. Iran steunt Assad, Saoedi-Arabië steunt de oppositie. Men probeert die conflicten in die regio op te lossen. Het terug uitnodigen van Assad naar de Arabische Liga, is een deel van, laat ons zeggen die regionale reorganisatie.”
  • “Een tweede punt is dat Syrië uiteindelijk een narcostaat is geworden. Zij produceren captagon, drugs. Dat zijn de inkomsten van het regime van Assad. En die drugs, ja, die zijn natuurlijk over heel de regio een enorm probleem geworden. Stoppen met het verspreiden van die drugs is wellicht ook een deel van de afspraak.”
  • “Het is wel een signaal dat straffeloosheid uiteindelijk de overhand lijkt te krijgen. Voor alle Syriërs, zowel in Syrië als diegenen die gevlucht zijn, is dit een pijnlijke vaststelling”, aldus Debeuf.

(ns)

Meer