Een animatie van de ExoMars Trace Gas Orbiter

E.T. phone home? Planeet aarde ontving "een teken uit de ruimte"

Wat zou er gebeuren als we plots een teken van buitenaards leven zouden oppikken uit de ruimte? Dat is de opzet van een project waarmee afgelopen avondĀ  een signaal vanuit een baan om Mars naar de aarde werd gestuurd. De initiatiefnemers van ā€œEen teken uit de ruimteā€ doen een oproep om de krachten te bundelen om het gecodeerde signaal te ontcijferen.

Sinds 2016 speurt de ExoMars Trace Gas Orbiter ā€“ een ruimtesonde die naar Mars werd gestuurd door het Europese ruimtevaartagentschap ESA en zijn Russische partner Roskosmos ā€“ naar sporen van leven op de rode planeet. En afgelopen avond heeft de sonde een teken van buitenaards leven naar de aarde gestuurd.Ā 

Wie hoopt op een echt teken van E.T. moeten we teleurstellen. Het radiosignaal dat naar de aarde werd gestuurd, is slechts wetenschappelijke spielerei van het SETi, een Amerikaans instituut dat zoekt naar buitenaardse intelligentie, in samenwerking met de ruimtevaartorganisatie ESA.

Bedoeling van het project? Ons, aardbewoners, voorbereiden op de dag waarop er ons een buitenaards bericht zou bereiken. Dat zegt bedenker Daniela de Paulis van het SETi.

Ze wil ons met het project alvast doen nadenken. ā€œEen bericht van een buitenaardse beschaving ontvangen, zou een diepgaande transformerende ervaring zijn voor de hele mensheidā€. Volgens De Paulis is dit project een manier om al eens te oefenen en ons voor te bereiden op dit scenario.

Concreet werd er om 21 uur (Belgische tijd) vanuit de ExoMars Trace Gas Orbiter een radiosignaal richting aarde gestuurd. Dat kwam hier om 21.16 uur aan. Het signaal werd opgepikt door drie ruimte-observatoria: de Allen Telescope Array van het SETi in Californiƫ zelf, de Green Bank radiotelescoop in West-Virginia en het Medicina radio-observatorium in Bologna, in Italiƫ.

Nu wordt de hulp ingeroepen van het publiek en experten uit de hele wereld om het gecodeerde radiosignaal te ontcijferen en te interpreteren. Wie denkt het signaal ontcijferd te hebben, kan de oplossing online doorgeven of erover discussiƫren via de speciale website van het project.

Meest gelezen