LIVE – AI-bedrijven knallen op de beurs dankzij Nvidia, spaarders bijzonder trouw, kapitaal loont meer dan werken

19.41 – Eerste barsten in relatie tussen Xi en Poetin?

Alle inwoners van China van energie voorzien is een titanenwerk waar het land meerdere pijpleidingen voor nodig heeft. Rusland probeert een tweede lijn via Siberië te forceren, maar Beijing geeft (voorlopig) de voorkeur aan Turkmenistan. Lees er hier alles over.

18.49 – CEO Ford: “Chinese producenten van elektrische wagens zijn onze grootste rivalen”

Volgens Jim Farley, de CEO van Ford, zijn niet Tesla of General Motors de grootste concurrent van het Amerikaanse bedrijf, maar de Chinese producenten van elektrische wagens.

  • De CEO merkte tijdens een top over duurzaamheid van Morgan Stanley op dat de Chinese wagenproducenten een streepje voor hebben op de Amerikaanse rivalen op vlak van onder meer batterijchemie en andere opkomende technologieën.
  • Hij verwees specifiek naar BYD, een producent die gesteund wordt door Warren Buffett. “Ik hou van BYD. Volledig verticaal geïntegreerd, agressief… Het is een zeer, zeer indrukwekkend bedrijf. En ze hebben zich altijd ingezet voor elektrische voertuigen”, klonk het.

17.53 – Bel20 eindigt opnieuw in het rood

Na het verlies van gisteren dook de Bel20 vandaag verder naar beneden. De Belgische sterindex liet 0,8 procent liggen. De Eurostoxx50 daarentegen boekte een bescheiden winst van 0,2 procent.

  • D’Ieteren was de sterkhoudere van de Bel20 en steeg met 3,6 procent na het herhalen van de outlook voor 2023. Volgens Degroof Petercam is D’Ieteren het jaar dan ook sterk begonnen. Reden om het koopadvies te handhaven.
  • UCB daalde met 2,7 procent en eindigde helemaal onderaan.

17.22 – Ratingbureaus zetten VS onder druk om schuldenplafond te verhogen

Na Fitch geeft nu ook het ratingbureau DBRS Morningstar aan dat het overweegt om de kredietscore van de Verenigde Staten te verlagen. De reden? Er is nog geen akkoord over een verhoging van een schuldenplafond, terwijl de deadline almaar dichterbij komt. Op 1 juni dreigt er een Amerikaanse wanbetaling.

16.39 – Aantal nieuwe steunaanvragen VS iets gestegen

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 20 mei opgelopen, maar nadat het cijfer van een week eerder scherp neerwaarts werd bijgesteld. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

  • Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering ging van 225.000 naar 229.000. Die 225.000 was een bijstelling van de eerder gemelde 242.000. De verwachting van economen lag vooraf op 245.000 aanvragen.
  • Het aantal verlengde steunaanvragen in de week eindigend op 13 mei kwam uit op 1,794 miljoen aanvragen, 5.000 minder dan een week eerder. 

15.40 – Gemengde opening Wall Street

Na tien minuten handelen noteert de Dow Jones 0,35 procent in de min. De S&P500 daarentegen wint 0,5 procent en de Nasdaq schiet zelfs 1,35 procent hoger. Die forse stijging heeft de techindex voornamelijk te danken aan de sterke prestaties van de AI-bedrijven, die het op hun beurt bijzonder goed doen na de publicatie van de kwartaalresultaten van Nvidia.

15.31 – Beurswaarde Nvidia stijgt met zo’n 200 miljard dollar

De chipgigant Nvidia heeft gisteren de kwartaalresultaten gedeeld. Door de sterke groeiverwachting schoot de aandelenkoers na het luiden van de openingsbel zo’n 25 procent hoger schoot. Nvidia verwacht dit kwartaal een omzet van 11 miljard dollar, wat fors meer is dan de analistenverwachtingen.

? Lees verder

14.29 – Spaarder blijft bijzonder trouw aan zijn bank

Vanaf eind deze maand kan je bij drie banken een spaarrekening openen waarop je een rente krijgt van 2 procent. Bij de grootbanken daarentegen moet je tevreden zijn met een vergoeding van 0,25 à 1 procent op de gewone spaarboekjes. Sommige spaarrekeningen van die grote spelers brengen meer geld in het laatje, maar gaan gepaard met voorwaarden. Desalniettemin blijft de spaarder bijzonder trouw aan zijn bank, waardoor die niet veel redenen heeft om de spaarrente op trekken. Op die manier is de spaarder mee verantwoordelijk voor de lage spaarrente.

  • De bankoverstapdienst Bankswitching heeft vorig jaar slechts 93.167 aanvragen ontvangen om van bank te veranderen. Sinds 2020 is het ook mogelijk om op die dienst een beroep te doen als je je spaarrekening wilt inruilen voor een ander. In 2022 kozen 22.028 klanten voor een bankoverstap met afsluiting van hun spaarboekje.
  • Uit de cijfers van de Nationale Bank van België (NBB) blijkt dat er in maart maar liefst 299,88 miljard euro op de spaarboekjes stond, wat slechts een fractie minder is dan in februari. Het totale spaarbedrag bedroeg toen 300,26 miljard euro. Er is dus sprake van een minieme afname van ongeveer 380 miljoen euro op een maand tijd.

Deze bijdrage komt uit Money Insider, de wekelijke nieuwsbrief van Niels Saelens, waarin hij zijn licht laat schijnen over alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld. Schrijf u hier in.

14.23 – Turkse centrale bank handhaaft rente opnieuw

De Turkse centrale bank heeft de rente op 8,5 procent gelaten. Dat maakte de monetaire instelling van Turkije deze middag bekend.

  • De monetaire beleidsbepalers stelden dat macrocijfers op een sterkere economie wijzen, maar de zorgen over een recessie in de ontwikkelde economieën zijn ook toegenomen. Tevens blijft de inflatie hoog, aldus de bank.
  • Bij het vorige rentebesluit handhaafde de centrale bank de rente ook op 8,5 procent.
  • In februari werd de rente met 50 basispunten verlaagd van 9 naar 8,5 procent. Dat was een hervatting van de renteverlagingen, nadat de rente twee maanden op 9 procent stond. In de periode die daaraan vooraf ging, werd de rente sterk verlaagd, met 500 basispunten.   

13.54 – Kapitaal hebben loont meer dan werken

In het eerste kwartaal van 2023 zijn voor 327 miljard dollar aan dividenden uitgereikt, een absoluut record (+12% ten opzichte van 2022).

  • Dividenden, die kapitaal belonen, weerstaan dus beter aan de inflatie dan lonen, die werk belonen, want lonen stegen in de EU en de VS met slechts 4 tot 6 procent, versus prijzen die met 8-9 procent zijn gestegen. 
  • 3 sectoren waren meest vrijgevig met dividenden: de automobielsector (beursgang Porsche), banken (stijgende rentevoeten) en de oliesector (oorlog in Oekraïne).

Deze bijdrage komt uit de Midday Brief, de best gelezen nieuwsbrief in Vlaanderen. Schrijf u hier in.

13.01 – MeDirect verhoogt spaarrente

Vanaf 31 mei verhoogt nichebank MeDirect haar rente op twee gereglementeerde spaarrekeningen: MeDirect Fidelity Sparen en MeDirect Dynamic Sparen. Zowel de basisrentes als de getrouwheidspremies gaan omhoog.

MeDirect Fidelity
Is: 0,30% basisrente + 1,20% getrouwheidspremie
Wordt: 0,50% + 1,50%

MeDirect Dynamic
Is: 0,80% + 0,25%
Wordt: 1,00% + 0,30%

? Meer details hier

12.45 – Getouwtrek rond miljoenen van Euroclear

Zijn de kostbare miljoenen van Euroclear waarmee de regering-De Croo de begroting kon redden in gevaar? ? Lees verder

12.36 – Bel20 lichtjes in de min

Terwijl de Eurostoxx50 0,4 procent in de plus noteert, laat de Bel20 0,15 procent liggen.

  • In reactie op de trading update van vanmorgen noteert het aandeel D’Ieteren 3,5 procent in de plus. Volgens Degroof Petercam is D’Ieteren het jaar dan ook sterk begonnen. Reden om het koopadvies te handhaven.

11.45 – Feestje bij ECB

De Europese Centrale Bank viert haar 25ste verjaardag. Voorzitster Christine Lagarde trakteerde haar voorgangers Mario Draghi en Jean-Claude Trichet op taart. Haar grapje “Whatever it cakes!” is een verwijzing naar Draghi’s beroemde zin Whatever it takes!”.

09.49 – Kristof Calvo kapt met nationale politiek

Weer kondigt een kopstuk van Groen zijn afscheid van de nationale politiek aan. Deze keer gaat het om kamerlid Kristof Calvo, die nochtans al vaak getipt werd als toekomstig minister. Hij ziet voor zichzelf eerder een rol op het lokale niveau, in zijn stad Mechelen.

Kamerlid Kristof Calvo (Groen) – Getty Images

09.20 – Bel20 opent vlak

De Bel20 index is deze morgen op 3.659,67 punten min of meer ongewijzigd geopend.

  • Binnen de Bel20 was D’Ieteren, na een kwartaalupdate, met een winst van 3,3 procent de opvallendste stijger in de opening. Ook Melexis maakte met een stijging van 1,7 procent een goede beurt.
  • Elders in Europa deden chipaandelen het ook goed, na de enorme koerswinst van Nvidia woensdag nabeurs na cijfers.

08.55 – Duitse economie in recessie

De gevreesde Duitse recessie (opeenvolgende kwartalen van economische krimp) is een feit.

  • De Duitse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,3 procent op kwartaalbasis gekrompen. Dat blijkt uit de definitieve cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis. De cijfers zijn aangepast voor kalendereffecten.
  • Op jaarbasis kromp het bruto binnenlands product met 0,5 procent.
  • Ook in het vierde kwartaal van 2022 was er sprake van een krimp. Dat betekent dat Duitsland technisch gezien in een recessie beland is.

? Lees verder

08.08 – “Personeelsklachten over angstcultuur bij Assita Kanko”

Het Europees Parlement heeft een onderzoek ingesteld naar aantijgingen van ex-medewerkers tegen parlementslid Assita Kanko (N-VA) over een angstcultuur en overmatige werkdruk binnen haar team. Dat meldt het nieuwsmedium Politico op basis van ingeziene documenten.

Assita Kanko – Getty Images

07.46 – Analyse: de comeback van Japan

Zowel de macro- als de beurscijfers van Japan wijzen op een groeiversnelling van de op twee na grootste economie ter wereld. Het land heeft eindelijk het deflatiespook kunnen verdrijven, zo merkt Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN Amro België op. ? Luister hier

07.39 – RIP Tina Turner

Het regent reacties op het overlijden van Tina Turner. ? Een portret

06.34 – Fitch zet druk op discussies schuldenplafond

Fitch heeft een zogeheten ‘rating watch negative’ afgegeven voor de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten. Dit maakte de kredietwaardigheidsbeoordelaar gisterenavond bekend.

  • Fitch besloot hiertoe door het naderen van het Amerikaanse schuldenplafond, waar voor 1 juni aanstaande een oplossing voor op tafel moet liggen, wil het land niet in ernstige betalingsproblemen geraken.
  • De huidige rating van Fitch voor de VS blijft, in ieder geval voor nu, AAA.
  • Fitch stelde ervan uit te gaan dat de Democraten en Republikeinen er uiteindelijk wel uit komen, ofschoon het risico dat het niet lukt, groter is dan in het verleden, toen het schuldplafond moest worden verhoogd.
  • Mochten de Verenigde Staten na 1 juni een betalingsverplichting missen, dan is volgens Fitch de AAA-rating niet langer passend.

06.20 – Wall Street eindigde lager

Een terugblik op de slotkoersen van Wall Street gisterenavond leert dat beleggers nog steeds in de ban zijn van de onzekerheid rond het Amerikaanse schuldenplafond:

  • De S&P 500 index sloot 0,7 procent lager op 4.115,24 punten.  
  • De Dow Jones-index daalde 0,8 procent tot 32.799,92 punten.
  • Technologiebeurs Nasdaq verloor 0,6 procent tot 12.84,16 punten.

? Herlees onze nieuwsblog van gisteren.

Meer