© Dirk Verleyen

Restauratie Vleeshuis in Gent duurt tot 3 jaar, fietsenstalling opent dus pas tijdens volgende bestuursperiode

De restauratie van het Groot Vleeshuis in Gent zal tot drie jaar duren. Dat heeft schepen van Facilitair Management Hafsa El-Bazioui (Groen) toegelicht. De plannen om van het historisch gebouw een fietsenstalling te maken blijven ongewijzigd, ondanks kritische stemmen.

Het Groot Vleeshuis in Gent krijgt over enkele jaren een andere invulling. Er zijn nog steeds plannen om er een fietsenstalling in onder te brengen. Daar kwam eerder kritiek op. Maar de plannen blijven en worden nu uitgevoerd. De restauratie kan tot drie jaar duren. De eerste tweewielers zullen pas volgende legislatuur in het gebouw parking vinden.

Restauratie is nodig

In 2020 werden meer dan duizend proefboringen gedaan in de houten structuur van het gebouw, dat dateert van 1406. Daaruit bleek dat een restauratie nodig was. Het gebouw werd gesloten voor het publiek om de houtworm en het houtrot te remediëren. In 2021 trokken stabiliteitsingenieurs aan de alarmbel en werd het gebouw gestut met ijzeren balken. Daarop werd ook duidelijk dat de dakkapellen in slechte staat zijn. In 2022 werden gele balken en netten aangebracht aan de buitenstructuur.

Tussen de 5 en 7 miljoen euro

De kosten voor een renovatie worden geschat tussen vijf en zeven miljoen euro, maar de stad wil het monument in ere herstellen. "Als stad engageren we ons nu om hier fors in te investeren en nemen we onze verantwoordelijkheid", zegt El-Bazioui. Maar daarvoor is dus ook de tussenkomst nodig van het Gents mobiliteitsbudget. De aanbestedingen zijn uitgeschreven, de werken zullen eind dit jaar of ten laatste begin volgend jaar beginnen.

© Dirk Verleyen

Meest gelezen