Tina Turner getuigde pas nog over haar falende nieren: “Ik had geen benul van de risico’s die ik nam”

Al twee maanden voor haar overlijden getuigde Tina Turner (83) op Instagram over de slechte staat van haar nieren. De zangeres leed al sinds 1978 aan een hoge bloeddruk, met zware gevolgen voor haar nieren. “Ik heb veel te lang genegeerd wat er aan de hand was. Ik beschouwde mezelf als onaantastbaar.”

mts

Op Wereldnierdag, dit jaar op 9 maart, schreef Tina Turner op Instagram: “Als nieren falen, gebeurt dat pijnloos. Daarom: toon je nieren wat liefde! Mijn nieren zijn het slachtoffer geworden van het feit dat ik niet besefte dat mijn hoge bloeddruk behandeld had moeten worden met medicijnen. Ik heb mezelf in groot gevaar gebracht door te weigeren om de realiteit onder ogen te zien dat ik dagelijkse, levenslange therapie nodig heb. Veel te lang heb ik geloofd dat mijn lichaam een onaantastbaar en onvernietigbaar bastion was. Als ik geweten had hoe een hoge bloeddruk en nierziekte met elkaar verbonden zijn, zou me veel leed bespaard zijn gebleven.”

LEES OOK. ‘A fool in love’ was slechts het begin: dit zijn de grootste hits van rock-’n-roll-legende Tina Turner

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Al sinds 1978 – ze was toen 38 jaar – werd Tina Turner gediagnosticeerd met hypertensie of hoge bloeddruk, maar dat kon de Queen of Rock and Roll naar eigen zeggen niet veel schelen. “Ik dacht dat het normaal was, en ik kan me niet herinneren dat ik ooit een uitleg heb gekregen over wat dat nu betekende”, schreef ze op de website van de campagne ‘Show Your Kidneys Love’.

LEES OOK. Vlaamse muziekkenners over het belang van Tina Turner: “Van Mick Jagger tot Beyoncé, ze hebben het van haar geleerd”

Pas in 2009, nadat ze geveld werd door een infarct, ontdekte ze dat haar nieren niet meer naar behoren functioneerden. Ze begon daarom met een medicijnenkuur, maar raakte ervan overtuigd dat ze zich slechter begon te voelen door de pillen die ze nam. Ze probeerde daarom homeopathische medicijnen uit, maar die hadden het verkeerde effect. “Zelden in mijn leven had ik het zo mis gehad”, schrijft Tina. “Ik wist niet dat ik mijn nieren zou doden door mijn bloeddruk niet op de juiste manier onder controle te houden. Als ik ook maar enig benul had gehad van het risico dat ik nam, zou ik nooit geëxperimenteerd hebben met alternatieve geneeswijzen.”

LEES OOK. PORTRET. Tina Turner, de boerendochter die een gewelddadig leven kende maar uitgroeide tot de strafste vrouw in de rock-’n-roll

Tina Turner in 1978, het jaar waarin ze gediagnosticeerd werd met hoge bloeddruk.© Getty Images

In de tijd die volgde moest Tina Turner aan de nierdialyse om te overleven. “Urenlang was ik hing ik aan een machine, negen maanden lang.” Uiteindelijk had ze het geluk dat haar echtgenoot Erwin Bach bereid was om haar een van zijn nieren te doneren en zo het leven van de zangeres te redden.

Tina Turner overleed woensdag bij haar thuis in Zwitserland aan een niet nader genoemde ziekte. Of haar nieren rechtstreeks hebben bijgedragen aan haar dood, is nog onduidelijk.

LEES OOK. Boogie Boy haalde Tina Turner naar België in 1987: “Ze maakte 25.000 mensen zo gek als een achterdeur”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER