Blowen op de Wallen in Amsterdam voortaan verboden: "Vooral signaal naar toeristen"

Vanaf vandaag is het verboden om op straat een joint te roken in de oude binnenstad van Amsterdam, meer bepaald in de omgeving rond de Wallen. De maatregel moet de overlast van drugsgebruik in de openbare ruimte door voornamelijk toeristen terugdringen.

Op straat een joint opsteken in de historische binnenstad van Amsterdam? Het is vanaf vandaag verboden op onder meer de Wallen (de rosse buurt) en de Dam. "Die plekken lokken veel toeristen en die veroorzaken overlast", zegt Mattijs Van der Wiel van de NOS in "De wereld vandaag" op Radio 1. Op de terrassen van de coffeeshops zelf mag wel nog geblowd worden.

"Jongeren uit de hele wereld komen er samen op straat en op pleintjes. Ze denken dat alles kan en mag in Amsterdam. Maar voor de inwoners is het heel lastig. Ze maken de gekste dingen mee. Van dronken en schreeuwende mensen, tot kots op de grond en ga zo maar door."Ā 

"No smoking cannabis in public"

Wie het verbod negeert, krijgt eerst een waarschuwing. Wie het daarna nog eens probeert, kan een boete van 100 euro krijgen. Dat geldt ook voor bewoners. In de binnenstad hangen grote borden met de boodschap: "no smoking cannabis in public".

Maar hoe het verbod zal gehandhaafd worden, is nog onduidelijk. "Er zijn niet genoeg agenten en ordehandhavers om iedereen te controleren. We moeten deze maatregel vooral als een signaal zien aan de toeristen: er wonen hier mensen, gedraag je", verduidelijkt Van der Wiel.

Beluister hier het volledige gesprek uit "De wereld vandaag":

Losbandige Britten

De Amsterdammers zelf verwachten niet veel van de maatregel. "Een coffeeshophouder die ik sprak, vertelde me dat het niet veel zal schelen. Het zal misschien wat frisser ruiken op straat."

Het blowverbod is een onderdeel van een breder pakket maatregelen die eerder al zijn aangekondigd, zoals de "Stay Away"-campagne, die losbandige Britse mannen moet ontmoedigen om nog te komen feesten in Amsterdam.Ā 

Meest gelezen