Direct naar artikelinhoud
NieuwsZaak-Sanda Dia

Reuzegommers weten vandaag waar ze aan toe zijn. Hof van beroep kondigt arrest aan in proces rond dood Sanda Dia

Sanda Dia.Beeld RV

Naar verwachting krijgen achttien oud-leden van studentenclub Reuzegom vandaag te horen of ze mee schuldig worden geacht aan de dodelijke doop van Sanda Dia en welke straffen daar eventueel tegenover staan.

Op woensdag 5 december 2018 was KU Leuven-student Sanda Dia (20) een van de drie schachten op de zogenaamde buitendoop van studentenclub Reuzegom. Het ritueel had plaats naast een blokhut in Vorselaar. De vooral uit Antwerpse en zelfverklaard elitaire studenten bestaande club koos al jaren voor een geheime locatie omdat ze zich in Leuven aan geen enkel doopprotocol wenste te houden.

Sanda Dia, zoon van een Senegalese vader, zou twee dagen na de doop in het ziekenhuis bezwijken aan een hartstilstand als gevolg van onderkoeling en fataal hoge zoutwaarden. Hij en twee andere schachten brachten een hele namiddag door in een put gevuld met koud water, moesten zwemmen in een beek en waren verplicht om een hoeveelheid Thaise vissaus op te drinken die volgens wetsdokter Werner Jacobs qua zoutinname gelijkstaat met “vier liter zeewater”.

Na een halfweg om procedurele redenen stilgelegd proces in eerste aanleg in Hasselt trok het Antwerpse hof van beroep de zaak eind 2021 naar zich toe. In maart vonden de debatten plaats voor het Antwerpse hof van beroep. Sommige Reuzegommers, onder wie preses J.J. alias Zaadje en schachtentemmer A.G. alias Janker, pleitten schuldig aan het gros van de aanklachten: toedienen van schadelijke stoffen, schuldig verzuim en mensonterende behandelingen.

Andere ex-Reuzegommers pleitten onschuldig, of enkel schuldig aan de claim van dierenrechtenorganisatie Gaia. Die stelde zich burgerlijke partij omdat tijdens het doopritueel ook de kop van een paling moest worden afgebeten en er een levende muis werd geblenderd. Enkele jaren eerder slachtten Reuzegommers al eens een varken. Ze kwamen toen weg met een bescheiden boete en de plechtige belofte om nooit nog “gewervelde dieren” te betrekken in hun dooprituelen.

Werkstraf, uitstel of vrijspraak

Tijdens de debatten voor het hof van beroep kregen elk van de Reuzegommers de vraag of ze bereid waren een werkstraf te ondergaan. De verwachting is dat het hier voor de meesten ook op zal uitdraaien. Of op gevangenisstraffen met uitstel.

Twee Reuzegommers, V.K. alias Pronker en A.V. alias Sondage, waren onderweg naar een frituur toen de toestand van Sanda Dia die fatale avond kritiek begon te ogen. Het was vooral onder impuls van V.K., die een oudere Reuzegommer de sleutels van zijn BMW afhandig maakte, dat Sanda Dia alsnog naar het ziekenhuis werd gebracht, ook al kon toen al geen hulp meer baten. De twee jongere Reuzegommers kunnen hopen op een vrijspraak. Dat geldt ook voor enkele anderen die volgens een door de politie gedane reconstructie nauwelijks deelnamen aan het doopritueel.

Vooral voor M.P. alias Ketter wordt het uitkijken naar hoe het hof zijn positie beoordeelt. M.P. was een van de oudste clubleden en studeerde geneeskunde. Hijzelf beweerde tijdens het proces dat hij er als eerste voor pleitte om medische hulp in te roepen voor Sanda Dia, maar toen de BMW vertrok naar het ziekenhuis van Malle belde M.P. zijn ouders met het verzoek om hem zo snel als mogelijk te komen ophalen. De BMW werd bestuurd door V.K. en verder ontfermden ook J.J. en A.G. zich over de bewusteloze Sanda Dia.

Tijdens de debatten waren vrijwel alle verdachten aanwezig. Verwacht wordt dat ze dat ook vandaag zullen zijn, al is er minstens één die nog studeert en de blok kan inroepen als excuus. De theoretische mogelijkheid bestaat nog altijd dat de debatten vandaag worden heropend of dat de zaak wordt teruggestuurd naar Hasselt. De overheersende aanname is dat het hof vandaag een punt zet achter een van de meest gemediatiseerde rechtszaken van de voorbije jaren.