Nieuws van de dag

Reuzegommers krijgen werkstraffen en Olivier Vandecasteele is vrij

© belga

Met dit overzicht bent u snel mee met de belangrijkste gebeurtenissen van vandaag.

red

1. Werkstraffen voor Reuzegommers

Het Antwerpse hof van beroep heeft beslist om de zaak-Sanda Dia te evoceren, of naar zich toe te trekken en heeft meteen uitspraak ten gronde gedaan. De achttien Reuzegommers werden vrijgesproken van het toedienen van schadelijke stoffen en schuldig verzuim, en schuldig bevonden aan onopzettelijke doding, onterende behandeling en inbreuken op de dierenwelzijnswet. Ze werden veroordeeld tot werkstraffen van 200 tot 300 uur en een geldboete van 400 euro, en moeten ook schadevergoedingen betalen. Lees meer

2. Olivier Vandecasteele is vrij

Ngo-medewerker Olivier Vandecasteele, die 455 dagen opgesloten zat in een Iraanse gevangenis, is vrij en onderweg naar België. Dat kondigt eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) aan.

Vandecasteele werd donderdagavond al overgebracht naar Oman, waar hij werd opgevangen door Belgische militairen en diplomaten. ‘Vanochtend heeft hij een aantal medische tests ondergaan om zijn gezondheid te controleren en ervoor te zorgen dat hij zo goed mogelijk kan terugkeren’, zegt de premier in een videoboodschap.

Vandecasteele wordt later vanavond in België verwacht. Lees meer

3. Vernietigend rapport over grensoverschrijdend gedrag aan UGent

© belga

Een intern rapport schetst hoe wijdverspreid en veelvoorkomend grensoverschrijdend gedrag is tegenover doctorandi aan de UGent. Ook de aanpak schiet tekort: jonge onderzoekers wantrouwen de bestaande meldpunten. Lees meer

4. Kernkabinet vraagt advies aan Nationale Bank over verhoging spaarrente

De regering-De Croo is het niet eens over hoe dwingend de banken aangespoord moeten worden om hun spaarrente te verhogen. De topministers willen eerst advies inwinnen bij de Nationale Bank. De regering wil laten onderzoeken wat een verplichte verhoging zou betekenen voor de stabiliteit van de banken. Lees meer

5. Geen Belgen in finale van Koningin Elisabethwedstrijd

© belga

Er zingen volgende week geen Belgen in de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang. De Belgische mezzosopraan Linsey Coppens en sopraan Margaux de Valensart zijn niet bij de laatste twaalf finalisten. In totaal namen vier Belgen deel aan de wedstrijd. De Belgische mezzosopraan Lotte Verstaen en sopraan Kelly Poukens waren gestrand in de eerste ronde, maar Coppens en De Valensart schopten het tot in de halve finale. Dat bleek uiteindelijk hun eindstation. Lees meer

6. Beer mag blijven leven

© zuma press

De vrouwtjesbeer JJ4 die begin april de Italiaanse jogger Andrea Papi heeft gedood, wordt voorlopig niet afgemaakt. De administratieve rechtbank in het Noord-Italiaanse Trento schort haar beslissing op tot 27 juni, tot vreugde van dierenrechtenactivisten. Ook het leven van mannetjesbeer MJ5 blijft voorlopig gespaard. Dierenrechtenactivisten willen beide beren laten overbrengen naar een andere verblijfplaats. Lees meer

7. Ex-vriend van moeder Raul blijft maand langer in de cel

© Fred Debrock

In het onderzoek naar de dood van de Roemeense jongen Raul (9) in Gent, blijft de ex-vriend van de moeder van de jongen een maand langer in de cel. De raadkamer in Gent verlengde de aanhouding van de man. De verdediging gaat niet in beroep.

Het lichaam van de 9-jarige Raul werd op 13 april uit het Houtdok gehaald in Gent. Het zat in een sportzak verzwaard met stenen en zou eind januari al in het water gedumpt zijn, maar dat kwam pas aan het licht nadat buitenlandse familieleden alarm hadden geslagen. De 30-jarige moeder werd aangehouden op verdenking van onder meer doodslag, slagen en verwondingen en lijkverberging.

Haar ex-vriend, de Roemeen Nicu C., werd op 14 april opgepakt in het Nederlandse Bakel en wordt verdacht van betrokkenheid bij het overlijden van Raul. De man stemde in met de verkorte procedure van overlevering en werd op 25 april overgeleverd aan ons land.

8. Bankkaartfraude op laagtepunt in eurozone

Fraude met bankkaarten in de eurozone heeft een laagtepunt bereikt, blijkt uit berekeningen van de Europese Centrale Bank (ECB). De totale waarde van frauduleuze transacties met in de Europese betaalruimte (SEPA) uitgegeven bankkaarten, daalde in 2021 tot 1,53 miljard euro, zegt de ECB. In 2019 was er nog sprake van een bedrag van 1,87 miljard euro. Vergeleken met het jaar 2020 was er een daling van ruim 11 procent.

9. Geen Autosalon in 2024

© Jimmy Kets

In 2024 zal er geen Autosalon van Brussel plaatsvinden. Dat heeft de raad van bestuur van Febiac beslist. ‘Aangezien de voorwaarden niet aanwezig zijn, heeft de raad van bestuur besloten het proces niet voort te zetten voor 2024’, luidt het in een persbericht.

De woordvoerder van Febiac geeft aan dat ‘de 95 procent marktrepresentativiteit die het salon dit jaar had, niet meer bereikt zou worden’ en dat daarom beslist werd om geen fysiek salon te laten plaatsvinden volgend jaar. Lees meer

10. EU-lidstaten kunnen minder coronavaccins kopen bij Pfizer

De Europese Commissie en de farmabedrijven BioNTech en Pfizer hebben een akkoord bereikt dat de lidstaten de mogelijkheid biedt om minder vaccins tegen het coronavirus aan te schaffen dan contractueel was overeengekomen. Dat heeft de Commissie gemeld.

De Commissie had in mei 2021 in een derde, omvangrijk contract met Pfizer en BioNTech de aankoop van 900 miljoen doses toegezegd. Daar kwam ook een optie op nog eens 900 miljoen doses bij. Van de eerste 900 miljoen vaccins zouden er 450 miljoen dit jaar nog geleverd worden, maar de lidstaten hadden in december al aangegeven dat ze er niet zoveel meer nodig hebben nu het virus onder controle is. Zo kondigde Polen in april aan geen leveringen meer te aanvaarden.