Biden en McCarthy staan op het punt een akkoord te sluiten om het schuldenplafond van de Verenigde Staten te verhogen

De gesprekken tussen de democratische president en de leider van de Republikeinen in het Congres hebben deze nacht duidelijke tekenen van vooruitgang laten zien. Nogmaals heeft de Amerikaanse binnenlandse politiek iedereen angst aangejaagd. Wall Street zal waarschijnlijk glimlachen.

In het nieuws: Biden en McCarthy “staan op het punt om een akkoord te sluiten”, melden Reuters en de Amerikaanse pers.

  • Het duo heeft een akkoord om het publieke schuldenplafond van 31,4 biljoen euro te verhogen en een betalingsachterstand en een afwaardering van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten te voorkomen.
  • Zoals bekend wil de Republikein McCarthy dat de Amerikaanse president bezuinigt op zijn uitgaven. Volgens een bron dicht bij het dossier scheiden de twee mannen nog steeds 70 miljard dollar voordat er een akkoord is. Dat is zowel veel als weinig, gezien het totale bedrag van de uitgaven ruim 1 biljoen dollar zou overschrijden.
  • De president heeft nog steeds niet besloten waar de bezuinigingen precies moeten plaatsvinden. “Ik geloof niet dat de hele last op de middenklasse en Amerikaanse werknemers moet vallen”, herhaalde hij tegenover de pers.

Het detail: elke dag telt.

  • Hoewel er vooruitgang wordt geboekt in de richting van een akkoord, dringt de tijd. Op 1 juni vervalt er 119 miljard dollar aan schulden. Maar elk akkoord moet eerst worden goedgekeurd door het door de Republikeinen gecontroleerde Huis van Afgevaardigden en vervolgens door de door de Democraten gedomineerde Senaat. Twee stappen die allesbehalve vanzelfsprekend zijn met de radicalere Republikeinen en de meer liberale Democraten.
  • Hoe dan ook, iedereen zal van vakantie moeten terugkomen om te gaan stemmen. De afgevaardigden van het Huis zijn momenteel met vakantie en de Senaat is niet in sessie.
  • Niet al te vervelend, als het is om een economische ramp te voorkomen. Een akkoord zou “al op vrijdag” kunnen worden bereikt, aldus Kevin Hern, die het invloedrijke Republikeinse Studiecomité leidt, tegenover Reuters.

(kg/nd)

Meer