LIVE – Autosalon geschrapt, staatsbon geen succes, investeringen in zonne-energie boomen

19.54 – Duizend werknemers van geredde First Republic Bank verliezen job

JPMorgan kocht op 1 mei de noodlijdende First Republic Bank op. Toen werd aangekondigd dat ze binnen de maand klaarheid zouden scheppen over de tewerkstelling van de werknemers. Zo’n 15 procent van de werknemers van First Republic Bank moet hun bureau leegmaken. Dat meldt Bloomberg.

? Lees er hier alles over.

18.24 – Geen Autosalon in Brussel volgend jaar

De autofederatie Febiac meldt dat er in januari 2024 geen “fysiek” Autosalon van Brussel georganiseerd wordt.

  • “Het doel van Febiac is steeds de bezoekers een kwaliteitsvolle en representatieve ervaring te bieden”, zegt de federatie. “Aangezien de voorwaarden daarvoor niet aanwezig zijn, heeft de raad van bestuur besloten het proces niet voort te zetten voor 2024.”
  • De schrapping zou te maken hebben met het afhaken van D’Ieteren, de dealer van merken als Volkswagen, Audi, Porsche en Skoda. Andere merken hadden er wel nog zin in.

17.58 – Bel20 sluit laatste handelsdag van de week in de plus af

De Eurostoxx50 won vandaag 1,6 procent en de Bel20 deed er 0,7 procent bij.

  • In de Belgische sterindex profiteerde Melexis van de hype rond de halfgeleidersector door AI. Het aandeel van de chipbakker steeg 3,1 procent. In Amsterdam waren de winsten voor bijvoorbeeld ASMI (+6,5 procent) en ASML (+4,5 procent) nog groter.
  • KBC won 0,7 procent tot 61,6 euro, ondanks dat Kepler Cheuvreux het koersdoel voor de bankverzekeraar verlaagde van 94 naar 92 euro. Wel herhaalde Kepler het koopadvies voor KBC.

17.29 – Consumentenvertrouwen VS daalt minder dan verwacht

Het vertrouwen van de Amerikaanse consumenten in de economie is in mei gedaald, maar minder dan verwacht. Dat blijkt uit definitieve cijfers van de Universiteit van Michigan.

  • De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 63,5 tot 59,2 punten. Een voorlopig cijfer halverwege de maand liet echter nog een stand van 57,7 punten zien.
  • Ook over de huidige staat van de economie waren de ondervraagden negatiever. Die deelindex daalde van 68,2 tot 64,9 punten. De verwachtingsindex daalde van 60,5 tot 55,4 punten.
  • “Het consumentenvertrouwen daalde met 7 procent door de bezorgdheid over de economie, waardoor bijna de helft van de winst die na het historische dieptepunt van juni vorig jaar werd geboekt, teniet wordt gedaan. Deze daling weerspiegelt de crisis rond het schuldenplafond in 2011, toen het sentiment ook kelderde”, volgens Joanne Hsu van de Universiteit van Michigan.

16.54 – Favoriete indicator Fed wijst op een toename van de inflatie

De PCE-inflatie (de persoonlijke consumptieve bestedingen) van de Amerikaanse ministerie van Handel is de favoriete indicator van de Federal Reserve om na te gaan hoe het gesteld is met de inflatie in de VS.

  • Wat blijkt? Op jaarbasis steeg de inflatie in april met 4,4 procent, tegenover 4,2 procent in maart.
  • De kerninflatie – zonder volatiele voedsel- en energieprijzen – kwam uit op 4,7 procent. In maart was dat 4,6 procent. De verwachting vooraf was een stabiele kerninflatie van 4,6 procent. 
  • Op maandbasis stegen de algemene en de kerninflatie elk met 0,4 procent. In maart bleef de stijging van de algemene PCE-index beperkt tot 0,1 proccent en die van de kernindex tot 0,3 procent.

16.09 – Stichters Bit4you doorbreken stilte

15.46 – Hoe lucratief zijn de termijnrekeningen van Santander?

Zoals je hieronder al kon lezen (zie bericht van 10.46 uur) kan je voortaan termijnrekeningen openen bij de internetbank Santander. Die hebben een looptijd van één tot vier jaar. Wij onderzochten hoe lucratief de termijnrekeningen van Santander zijn in vergelijking met die van de concurrenten.

? Lees er hier alles over.

15.39 – Wall Street start laatste handelsdag van de week hoger

Na ongeveer tien minuten handelen, wint de Dow Jones 0,55 procent en doet de S&P500 er 0,5 procent bij. De Nasdaq noteert 0,6 procent in de plus.

14.54 – Belgen minder happig om in te tekenen op de staatsbons

Het is momenteel mogelijk om in te tekenen op de Belgische staatsbons. De deadline loopt af op 1 juni.

  • De staatsbons hebben een looptijd van drie en jaar. Ze brengen respectievelijk 2,5 en 3 procent bruto in het laatje.
  • Uit de eerste cijfers blijkt dat het staatspapier aan populariteit moet inboeten. Beleggers hebben tijdens de eerste twee dagen van de inschrijvingsperiode voor 25,76 miljoen euro ingetekend op de uitgifte. Bij dat cijfer moeten we wel nog de rechtstreekse inschrijvingen tellen. Die zijn goed voor een bedrag van 6,61 miljoen euro. Dat schrijft De Tijd.
  • Ter vergelijking: De vorige keer, eind februari, werd tijdens de eerste twee dagen voor 52,8 miljoen ingetekend bij banken.

14.20 – 2023: Investeringen in zonne-energie voor het eerst groter dan dan in olie

De wereldwijde investeringen in zonne-energie zullen dit jaar voor het eerst de olie-uitgaven overtreffen ?, waarbij in 2023 bijna 400 miljard dollar aan zonne-energie zal worden besteed. Dat is volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) te danken aan de Amerikaanse Inflation Reduction Act en zorgen over de energiezekerheid door de oorlog in Oekraïne.

  • Vooral China’s hausse in zonne-energie versnelt: Zonne-installaties in de eerste vier maanden van 2023 zijn drie keer zo groot als in dezelfde periode in 2022, wat zelf het dubbele was van het jaar daarvoor en wat de wereld op weg helpt om de netto nul doelstellingen te halen.

Deze bijdrage komt uit de Midday Brief, de best gelezen nieuwsbrief in Vlaanderen. Schrijf u hier in

13.52 – Tesla’s Model Y is best verkochte auto ter wereld

In het eerste kwartaal van 2023 werden 267.000 Tesla Model Y’s verkocht, waarmee de wagen beter doet dan de Toyota Corolla, ondanks dat hij twee keer zoveel kost en in 70 minder landen wordt verkocht. Recente prijsverlagingen hebben de verkoop verder gestimuleerd. (Electrek.co)

Deze bijdrage komt uit de Midday Brief, de best gelezen nieuwsbrief in Vlaanderen. Schrijf u hier in.

13.28 – Bel20 duikt naar beneden

Na ruim vier uur handelen, noteert de Eurostoxx50 0,35 procent in de plus en laat de Bel20 0,25 procent liggen.

  • Melexis is met een winst van 1,5 procent de sterkste stijger binnen de Belgische sterindex.
  • Kepler Cheuvreux verlaagde het koersdoel voor KBC van 94 naar 92 euro en het aandeel levert 0,15 procent in. UCB is de grootste daler met een koersverlies van 2,35 procent.

12.55 – Apple verwijderde 1.474 apps uit zijn App Store, 97% daarvan op bevel van de Chinese overheid

  • In 2022 bevonden zich bijna twee miljoen apps in de Apple App Store.
  • De virtuele winkel trok wekelijks ongeveer 660 miljoen bezoekers.
  • Uit het 2022 App Store Transparency Report blijkt dat er in totaal 6,1 miljoen apps waren ingediend, waarvan er 1,7 miljoen werden afgewezen.
  • Afwijzingen waren het vaakst gebaseerd op prestatiecriteria, gevolgd door juridische en ontwerpkwesties.
  • Er waren relatief weinig afwijzingen vanwege beveiligingsproblemen – slechts 92.000 keer.
  • Gedurende het jaar 2022 schorste Apple ongeveer 400.000 ontwikkelaarsaccounts en verwijderde het 282 miljoen frauduleuze klantaccounts.
  • In totaal werden 1.474 apps uit de App Store verwijderd op bevel van de overheid, waarbij 97 procent van deze gevallen zich in China voordeed.

Deze bijdrage komt uit de Midday Brief, de best gelezen nieuwsbrief in Vlaanderen. Schrijf u hier in

12.35 – Oman zet bemiddelingsrol in vrijlating Vandecasteele in de verf

11.38 – Olivier Vandecasteele op weg naar België

Olivier Vandecasteele is vrijgelaten door Iran en is ook al onderweg naar België. Dat meldt premier Alexander De Croo. De ngo-medewerker was in Iran eerder tot 40 jaar cel veroordeeld op verdenking van spionage. ? Hier alle details

10.46 – Santander lanceert termijnrekening

Santander Consumer Bank lanceert vandaag voor het eerst een termijnrekening in België. Tot nu toe kon je bij de bank alleen een spaarrekening openen. De online bank speelt in op de gestegen populariteit van termijnrekeningen nu de rentevoeten stijgen. De nieuwe termijnrekening Vision Fix biedt looptijden aan van 1 tot 4 jaar.

De onderstaande tabel geeft de voorwaarden bij lancering weer:

LooptijdBruto renteNetto rente
1 jaar2,75%1,93%
2 jaar2,90%2,03%
3 jaar2,80%1,96%
4 jaar2,80%1,96%

09.40 – Turkse lira bereikt (opnieuw) dieptepunt

Voor het eerst heb je 20 Turkse Lira nodig om één dollar te kunnen kopen. De munt zakt verder weg in de aanloop naar de tweede verkiezingsdag, aanstaande zondag 28 mei.

  • In aanloop van de eerste stemdag werd een gelijkaardig effect vastgesteld.
  • Het monetair beleid onder president Erdogan, die op basis van de vorige stemronde zondag opnieuw als winnaar uit de bus lijkt te komen, was op zijn minst gezegd bedenkelijk. In tegenstelling tot de economische consensus is Erdogan ervan overtuigd dat de rente naar omlaag moet om de inflatie te bestrijden.

09.19 – Bel20 opent vlak

Zo’n twintigtal minuten na het openen van de beurs in Brussel staat de Bel20 op een verlies van 0,05 procent.

  • Aperam voert de spits aan en stijgt bijna 1,9 procent.
  • UCB drukt de index naar omlaag. Het bedrijf verliest 2,9 procent.

08.46 – Neuralink krijgt goedkeuring voor proeven op mensen

Neuralink, de neurotechnologische start-up die mede werd opgericht door Elon Musk, kreeg donderdagavond groen licht van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor zijn eerste menselijke proef in een medische omgeving.

  • Daarbij worden chips ingeplant in de hersens van een persoon, bijvoorbeeld iemand met een verlamming.
  • Patiënten die op deze manier worden behandeld, zullen normaal gesproken in staat zijn om cursors te verplaatsen of in gedachten op een toetsenbord te typen, waarbij de chip de informatie doorgeeft aan een computer.

08.01 – Lufthansa stapt in ITA Airways

De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa, het moederbedrijf van Brussels Airlines, neemt een minderheidsbelang in de Italiaanse luchtvaartmaatschappij ITA Airways, de opvolger van Alitalia. De Duitsers pompen 325 miljoen euro in ITA en krijge een belang van 41 procent in de Italiaanse luchtvaartmaatschappij.

07.53 – Nvidia steelt de show op Wall Street

De Amerikaanse beurzen zijn gisterenavond overwegend hoger geëindigd.

  • De S&P 500 won 0,9 procent op 4.151,28 punten.
  • De Dow Jones index daalde 0,1 procent op 32.764,65 punten.
  • De Nasdaq sloot 1,7 procent hoger op 12.698,09 punten.

Uitspraken van chipfabrikant Nvidia voeden de hoop dat AI-programma’s een nieuwe periode van groei zullen opleveren voor een aantal grote technologiebedrijven. De omzetverwachtingen van Nvidia “voldeden aan de hype rond generatieve AI”,volgens KeyBank Capital Markets.

Het aandeel Nvidia steeg ruim 24 procent.

? Herlees de nieuwsblog van gisteren.

Meer