Olivier Vandecasteele vrijgelaten uit Iraanse cel

De Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele zou onderweg zijn naar België. De man zat sinds februari vorig jaar vast op verdenking van spionage. Het Iraanse gerecht veroordeelde hem in een schijnproces tot 40 jaar cel en 74 zweepslagen.

In het nieuws: “Op dit moment is Olivier Vandecasteele onderweg naar België. Als alles goed gaat, arriveert hij vanavond”, zo leest een verklaring van premier Alexander De Croo (Open Vld). Ook aan VRT NWS bevestigt men dat België een Iran een akkoord hebben bereikt over een gevangenenruil.

  • Tegen wie Vandecasteele werd geruild, is vooralsnog niet bekend. Wel speelde Oman een bemiddelingsrol. Vandecasteele zou afgelopen nacht naar Oman zijn overgebracht, waar Belgische soldaten en diplomaten hem opvingen. Na medische testen en verzorgingen werd hij geschikt geacht om verder door te reizen, terug naar België.
  • In totaal verbleef de ngo-medewerker 455 dagen in een cel in Teheran. “In onontbeerlijke omstandigheden. Onschuldig”, zo zegt De Croo.

Recapituleren: Vandecasteele werd door Iran gebruikt als drukkingsmiddel, om de veroordeelde terrorist Assadollah Assadi vrij te krijgen.

  • Assadi wordt verantwoordelijk gehouden wordt voor de mislukte aanslag op een bijeenkomst van de Iraanse oppositie in Parijs. Daar waren ook enkele vooraanstaande Amerikanen aanwezig; Iran wilde een ruildeal dan ook bespoedigen, voor Assadi moest worden uitgeleverd aan de VS. Aangezien Assadi in Antwerpen werd veroordeeld, pikte het er dus een Belg uit.
  • De ongelukkige werd Olivier Vandecasteele, die als ngo-werker naar het land reisde. Hij werd gearresteerd en opgesloten in een streng bewaakte gevangenis. Hij verbleef er in bijzonder slechte omstandigheden, waarbij degelijk eten een uitzondering was en zijn benodigde medicatie niet werd toegediend. Ondertussen werd de Belg ook veroordeeld voor spionage, in een schijnproces. Hij kreeg er 40 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen.
  • In april leek een ruildeal al rond: de woordvoerder van het Iraanse gerecht maakte bekend dat België een verzoek deed voor een ruil. Een dag later ontkende minister voor Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) dat Assadi naar Iran werd gestuurd, waarmee ook de hoop van Vandecasteele’s familie terug moest worden opgeborgen. Tot vandaag dan althans.

Meer