Direct naar artikelinhoud
Bellen metDouglas De Coninck

‘Dit is het mildst mogelijke scenario’: Douglas De Coninck over arrest in de zaak-Sanda Dia

Bellen metBeeld Eva Beeusaert, VTM

Het Antwerpse hof van beroep heeft vandaag uitspraak gedaan in het Reuzegom-proces. De 18 Reuzegommers krijgen allemaal werkstraffen tot 300 uur voor hun betrokkenheid bij de dood van Sanda Dia in december 2018. Justitiejournalist Douglas De Coninck heeft de zaak gevolgd in de rechtszaal.

Waarom De Morgen niet overgaat tot identificatie van de oud-Reuzegommers

Achttien oud-leden van Reuzegom kregen vandaag hun straf. De Morgen kiest er voor om hen, gezien de aard van het arrest, niet bij naam te vernoemen.

Na jaren heeft het proces rond de dood van Sanda Dia (20) een besluit gekregen. Achttien oud-leden zijn zojuist door de rechter veroordeeld tot werkstraffen. Zij gaan vrijuit voor het zwaarste deel van de aanklacht.

Aangezien de rechters werkstraffen hebben opgelegd, bewaken we de anonimiteit en gebruiken we initialen en/of bijnamen, zoals we dat ook in de aanloop naar en tijdens het proces zelf deden.

Dag Douglas, wat heeft het hof van beroep beslist?

“Alle Reuzegommers zijn vrijgesproken voor de belangrijkste aanklachten, namelijk het toedienen van schadelijke stoffen en schuldig verzuim. Ze zijn wel veroordeeld voor onopzettelijke doding, mensonterende behandeling en inbreuken op de dierenwelzijnswet. De straffen blijven beperkt tot werkstraffen van 200 tot 300 uur. In de praktijk kan dat vanalles zijn, van honden uitlaten bij een dierenasiel tot de bankjes poetsen in een voetbalstadion.”

“Het is nog niet helemaal duidelijk waarom sommige Reuzegommers 200 uur hebben gekregen en anderen 300 uur. De inhoudelijke motivatie is niet voorgelezen. Maar als je het dossier hebt gevolgd voel je het onderlinge verschil wel aan. Er zijn een aantal Reuzegommers die heel actief waren tijdens de doop, zoals Strontvlieg. Anderen waren bijvoorbeeld naar de frituur op het moment dat het bergaf ging met Sanda Dia, zij krijgen lichtere straffen.”

Het openbaar ministerie had voor alle Reuzegommers celstraffen geëist, van 18 tot 50 maanden. Mogen we zeggen dat dit arrest redelijk mild is?

“Als je kijkt op een schaal van één tot tien, waarbij één mild is en tien streng, is dit één. Dit is het mildst mogelijke scenario. Dat komt volgens mij voor een groot stuk door het openbaar ministerie in Hasselt. In 2021 is daar veel discussie geweest, omdat het parket stelde dat het alleen kon oordelen over de doop in Vorselaar. Dat betekent dat het deel dat daaraan vooraf ging in Leuven, waarbij Sanda Dia een fles sterke drank moest leegdrinken, beplast werd en opgesloten werd op zijn kot, weggeveegd wordt.”

“Ook het moment dat ze in Leuven worden tegengehouden door een professor geneeskunde, die zich zorgen maakt over Sanda Dia, wordt dus buiten beschouwing gelaten. Het hof van beroep heeft die redenering van het openbaar ministerie gevolgd. Al die feiten zijn bij dit arrest dus niet in overweging genomen, omdat in Hasselt is beslist dat de doop pas begon in Vorselaar.”

“Ik had wel een vrij mild verdict verwacht. Je mag niet vergeten dat er tijdens de debatten veel tranen zijn gevloeid bij de Reuzegommers. Je voelde dat Sanda Dia hun vriend was die ze verloren zijn en dat niemand dit gewild heeft. Maar het is wel gebeurd.”

Hoe reageren de Reuzegommers en de familie van Sanda Dia op het arrest?

“De familie van Sanda Dia ziet er verslagen uit. Ik denk dat dit voor hen wel een klap in het gezicht is. ‘Er moesten antwoorden gegeven worden over de doop. Die zijn er door stilzwijgen niet gekomen’, zei Sven Mary na afloop voor de camera’s. ‘Er is recht gesproken, daar moeten wij mee leren leven.’”

“De meerderheid van de Reuzegommers was vandaag zelf niet aanwezig, er zaten er maar acht in de zaal. Bij hun advocaten heerst geen hoera-stemming, dat zou ongepast zijn. Maar je ziet wel tevreden gezichten. Het hof heeft volgens mij in deze zaak dan ook echt de verdediging gevolgd.”

“Er is op dit moment wel een discussie aan de gang of dit nu op hun strafblad komt of niet, dat is niet helemaal duidelijk. Eén van de advocaten zei daarover: ‘Sociale media hebben in de zaak de rol van het strafblad al overgenomen.’”