Immigratie: de catch-22 van het Verenigd Koninkrijk

Sinds het Verenigd Koninkrijk drie jaar geleden officieel uit de Europese Unie is gestapt en het vrije verkeer heeft beëindigd, is de nettomigratie naar recordhoogten gestegen.

Waarom is dit belangrijk?

Het terugdringen van immigratie was een van de zaken die Brexiteers hoog op hun verlanglijst hadden staan. Volgens cijfers van het Office of National Statistics steeg de nettomigratie naar het Verenigd Koninkrijk in 2022 tot een recordhoogte van 606.000. Dit zet de regering van Rishi Sunak onder druk.

In het nieuws. De nettomigratie bereikte vorig jaar een recordhoogte van 606.000, een stijging van 118.000 ten opzichte van het voorgaande jaar.

  • Ongeveer 1,2 miljoen mensen kwamen in 2022 naar het VK (bijna het dubbele van vóór de pandemie), waarvan 75% van buiten de EU.
  • Brits Minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman (zelf van Indiase afkomst) verzet zich fel tegen hogere niveaus van nettomigratie - "Britten zullen vergeten wat werken is" - en pleit ervoor de nettom
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer