Live | Olivier Vandecasteele bezoekt Koning Filip in Kasteel van Laken

Olivier Vandecasteele is aangekomen in België nadat hij meer dan een jaar in de cel in Teheran heeft gezeten. Volg hier de laatste updates.

red
    dS Online
    dS Online

    Olivier Vandecasteele en zijn moeder ontvangen door koning Filip

    Olivier Vandecasteele, die 455 dagen opgesloten heeft gezeten in een Iraanse cel, is dinsdagnamiddag samen met zijn moeder ontvangen door koning Filip in het Kasteel van Laken.
    Vandecasteele en zijn moeder kwamen de oprijlaan van het kasteel van Laken opgereden met een half uur vertraging. Ze stonden immers eerst aan het verkeerde koninklijk paleis, dat van Brussel. Vandecasteeles moeder zat aan het stuur.
    Vrijdagavond is Olivier Vandecasteele geland op de luchthaven van Melsbroek. In het legervliegtuig dat hem van Oman naar Brussel bracht belde koning Filip hem al. Het weekend bracht Vandecasteele door met zijn familie. 
    Vandecasteele kreeg dinsdagnamiddag de kans om zijn verhaal te doen in het Koninklijk Paleis. Het onderhoud met de vorst duurde anderhalf uur. Koning Filip had Vandecasteele uitgenodigd omdat hij zijn steun wou uitspreken aan Vandecasteele zelf, nu hem een herstel wacht na de maandenlange opsluiting. Verder wenste de koning zijn waardering uit te spreken aan de familie voor de manier waarop die met de situatie is omgegaan, klinkt het bij het Paleis.
    Het staatshoofd heeft zich tijdens het wekelijks overleg met premier Alexander De Croo (Open VLD) gedurende die 455 dagen regelmatig geïnformeerd over de situatie van Vandecasteele. Of koning Filip uiteindelijk een rol gespeeld heeft bij de vrijlating en zo ja welke rol, is onduidelijk.
    De overdracht van Vandecasteele aan een Belgische delegatie gebeurde vrijdagochtend in Oman, in ruil voor de veroordeelde Iraanse terrorist Assadollah Assadi. Eerder belde koning Filip de sultan van Oman om hem te bedanken voor de rol die hij gespeeld heeft om de situatie op te lossen.
    dS Online
    dS Online

    Vincent Van Quickenborne: ‘Als Vandecasteele was gestorven, dan had ik ontslag moeten overwegen’

    Hij zou Olivier Vandecasteele vrij krijgen, beloofde justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) plechtig. Alleen door een creatief juridisch pad te bewandelen, lukte dat. Lees meer>
    dS Online
    dS Online

    Advocaat familie Vandecasteele: 'Vrijlating Assadi leidt niet tot straffeloosheid of een precedent'

    'De familie heeft nooit de vrijlating van Assadi gewild. Het is geen opwekkend nieuws, maar in de gijzelingsdiplomatie van Iran worden we met een realiteit geconfronteerd die aanleiding geeft tot dergelijke uiterst moeilijke keuzes', zei Olivia Venet, de advocate die de familie Vandecasteele bijstaat, op dinsdag tegen de RTBF.
    De Iraanse schijndiplomaat Assadi werd voor terrorisme veroordeeld voor een poging tot een aanslag op een bijeenkomst van de Iraanse oppositie nabij Parijs in juni 2018, maar zijn ruil heeft volgens Venet niks met straffeloosheid of een precedent te maken. 'Assadi heeft een belangrijk deel van zijn straf uitgezeten en kwam in aanmerking voor een aantal modaliteiten voor zijn strafuitvoering. Er is dus geen straffeloosheid', stelde de juriste. 
    Volgens haar is er ook geen reden om in de ruil een precedentwaarde te zien of dat het ertoe zou leiden dat Iran meer gijzelaars zou nemen. 'Analyses van specialisten zien daar geen reden toe. Een strikte en vastberaden houding tegenover Iran doet het aantal gijzelingen niet dalen, maar voor de gegijzelden is het een ramp.' 
    Venet stelde ook dat artikel 167 van de Grondwet niet eerder geactiveerd werd omdat het een evoluerend dossier is. 'In vijftien maanden is de toestand in België en Iran geëvolueerd. Het uitleveringsverdrag werd onderhandeld voor de veroordeling van Assadi en de arrestatie van Olivier Vandecasteele. De politieke elementen zijn ongetwijfeld veranderd. Het dossier kent twee lezingen: een juridische en een politiek-diplomatieke met mogelijk een andere leidraad". Maar het is volgens haar duidelijk dat de goedkeuring van het verdrag de onderhandelingen hebben vooruitgeholpen.
    dS Online
    dS Online

    Olivier Vandecasteele in de namiddag bij de koning

    De vorige week naar België teruggekeerde Olivier Vandecasteele, die 455 dagen ­opgesloten heeft gezeten in een Iraanse cel, zal vandaag ontvangen worden door koning Filip. Dat heeft het Paleis maandag ­bevestigd. De ontmoeting zal in de vroege namiddag plaats­vinden in het Kasteel van Laken. De koning had Vandecasteele voorgesteld om hem te ontvangen toen hij hem afgelopen vrijdag belde tijdens zijn terugreis naar België, zegt de woordvoerder van het Paleis.

    Vandecasteele werd vrijdag vanuit Teheran overgevlogen naar Oman, waar hij werd overgedragen aan een Belgische delegatie. Hij werd ­geruild met de veroordeelde Iraanse terrorist Assadollah ­Assadi.

    De koning speelde ook een rol in de zaak. Zo zou Filip afgelopen weekend nog gebeld hebben met de sultan van Oman, Haitham bin Tarik, om hem te ­bedanken voor de inspanningen die Oman heeft geleverd om tot een overeenkomst te komen met Iran en zo Olivier Vandecasteele vrij te krijgen. Na zijn vrijlating werd Vandecasteele eerst over­gebracht naar Oman, vanwaar hij naar ons land werd terug­gebracht. 

    dS Online
    dS Online

    Olivier Vandecasteele laat persoonlijke boodschap voorlezen: ‘Tot tranen toe bewogen’

    De bevrijde NGO-medewerker Olivier Vandecasteele had zondagmorgen een persoonlijke boodschap voor de tientallen mensen, die voor hem kwamen lopen op de loopwedstrijd ‘20 km door Brussel’. ‘Ik heb ontdekt dat zoveel mensen me gesteund hebben. Dat heeft me tot tranen toe bewogen.’ Lees meer >(belga)
    dS Online
    dS Online

    Na vrijlating Olivier Vandecasteele: ook ouders van opgesloten Belg Tanguy Taller vragen hulp

    Na de inspanningen die de regering deed om de Belg Olivier Vandecasteele vrij te krijgen uit een cel in Iran vragen ook de ouders van Tanguy Taller uit Brugge, die al vier jaar opgesloten zit in een cel in Cambodja, om hulp. Taller werd tot levenslang veroordeeld voor drugssmokkel, maar volgens zijn ouders is hij onschuldig. Ze wijzen erop dat hij veroordeeld werd op basis van één verklaring, die achteraf werd ingetrokken. 'Hij kreeg een “schijnproces” waarbij alle rechtsregels aan de laars werden gelapt', luidt het in een persbericht van de ouders. Volgens hen kreeg hij 'zware symboolstraf' voor een drugsdelict dat hij niet beging.
    De verhalen over de mensonterende omstandigheden waarin Vandecasteele zat opgesloten, gaan volgens de ouders ook op voor hun zoon. 'Tanguy moet al 56 maanden op een betonblok slapen, in een overvolle rumoerige cel waar het licht nooit uitgaat en in een drukkende hitte die soms haast ondraaglijk is.'
    Ze hopen dat Buitenlandse Zaken evenveel inspanningen zal doen om hem vrij te krijgen. Bij Buitenlandse Zaken bevestigt men het dossier-Taller op te volgen. Details over de precieze stand van zaken kon de woordvoerder zondag niet geven, maar eerder klonk het wel al dat er 'zowel lokaal als in Brussel demarches op hoog niveau plaatsvinden' om Belgische gedetineerden in Cambodja zoals Tanguy naar ons land te krijgen. Buitenlandse Zaken behandelt tussen de 450 à 500 dossiers van Belgen in een buitenlandse cel, zo staat nog op de website van de FOD Justitie.
    dS Online
    dS Online

    'Iran had niet veel geduld meer', zegt premier Alexander De Croo

    De toestand van Olivier Vandecasteele was na 455 dagen onmenselijke opsluiting 'echt moeilijk en we wisten dat er niet veel geduld meer was aan de andere kant', verklaarde premier Alexander De Croo zondag op RTL-TVi de keuze van de regering om beroep te doen op artikel 167 van de grondwet om Olivier Vandecasteele vrij te krijgen, in plaats van de procedure van het uitleveringsverdrag. Die procedure hield volgens de premier 'een gevaar in voor Olivier, omdat er weken van debat nodig waren geweest'. 
    Met artikel 167 van de grondwet werd een juridisch middel gevonden om toch nog snel een deal te sluiten. Dat artikel geeft de ­koning en dus de regering ogenschijnlijk enige bewegingsruimte om zelf een buitenlandbeleid te voeren en een gevangenenruil te organiseren. De premier spreek van een moeilijk dilemma. 'Maar op een bepaald moment was ik vastbesloten: we laten een onschuldige Belg niet achter. Ik heb veel mensen horen zegen "Olivier moet vrijkomen", maar niemand heeft met uitgelegd hoe', zegt De Croo, die nog zegt geen spijt te hebben. 'Maar we zullen de analyse in de komende weken en maanden maken.'
    dS Online
    dS Online

    Protest aan Belgische ambassades in Europa na vrijlating Assadi

    Op verschillende plaatsen in Europa wordt er geprotesteerd tegen de vrijlating van Assadollah Assadi, de Iraanse diplomaat-terrorist die vrijdag vrijgelaten is in ruil voor Olivier Vandecasteele. Onder andere in Zwitserland, Zweden, Nederland, Noorwegen en Duitsland vonden er acties plaats. 'Schaamtelijk', noemen ze de ruil aangezien ons land een terrorist heeft vrijgelaten die nog vijftien jaar achter de tralies had moeten zitten.

    Amnesty International, dat zich ook al jaren inzet voor de vrijlating van de VUB-wetenschapper Ahmadreza Djalali, veroordeelt ook de beslissing om Assadi vrij te laten. 'Bedankt aan iedereen die heeft meegeholpen door de petitie te tekenen, posters op te hangen, brieven te schrijven, giften doen, betogen… Olivier had nooit vast mogen zitten. Door samen actie te voeren is hij weer bij zijn familie en vrienden in België, waar hij hoort te zijn.'

    Tezelfdertijd is Amnesty International erg bezorgd over de transfer en vrijlating van Assadi, klinkt het. 'De ruil die België en Iran overeenkwamen zal de Iraanse autoriteiten verder stimuleren om buitenlandse onderdanen en mensen met een dubbele nationaliteit willekeurig vast te zetten en als gijzelaar te gebruiken.'

    dS Online
    dS Online

    Een knuffel als dank voor de minister

    Na vijftien maanden opsluiting in Iran en éven veel maanden van intense onderhandelingen, is Olivier Vandecasteele opnieuw thuis. Als dank voor die diplomatieke krachttoer, deelde Vandecasteele vrijdagavond een warme knuffel met minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR). Dat blijkt uit een beeld dat de minister zelf verspreidde.

    'Gisteravond de glimlach van Olivier in het echt zien en niet meer op een poster!', aldus Lahbib. 'Het resultaat van maanden werk en het engagement van zovele mensen. Erkenning, blijdschap en opluchting. Welkom thuis Olivier!' Een tweede beeld toont hoe Vandecasteele en zijn familie na de hereniging op Melsbroek, nog even nakaarten met de vier ministers over de hele operatie.

    dS Online
    dS Online

    Koning Filip belde met de sultan van Oman

    Koning Filip heeft Haitham bin Tariq Al Said gebeld, zo meldt het Omaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op Instagram. Hij is de sultan van Oman, en is ook eerste minister van zijn land. Het Koninklijk Paleis bevestigt het onderhoud.
    Olivier Vandecasteele werd in de Omaanse hoofdstad Muscat geruild voor de in België veroordeelde Iraanse diplomaat en terrorist Assadollah Assadi. Volgens het Instagram-bericht drukte koning Filip 'zijn dank en waardering uit voor de inspanningen van het sultanaat in de kwestie over gevangen Iraanse en Belgische burgers'.
    Instagrambericht van het Omaanse ministerie van Buitenlandse Zaken
    Gisteren belde koning Filip al met Olivier Vandecasteele, toen die met een militair vliegtuig op weg was naar België. Hij dankte daarbij 'allen die zich ingezet heeft om hem weer thuis te brengen'.
    dS Online
    dS Online

    Gevangenenruil werd 'operatie Blackstone' gedoopt

    De operatie om Olivier Vandecasteele te ruilen met de in ons land veroordeelde terrorist Assadollah Assadi kreeg in Belgische diplomatieke kringen de codenaam Blackstone mee, zo wordt bevestigd aan de redactie.
    Dat is een verwijzing naar de 18de-eeuwse Engelse rechter en policitus William Blackstone, die ooit zei: 'Het is beter dat tien schuldige mensen ontsnappen, dan dat één onschuldige lijdt.'
    Blackstone was niet de eerste was die dat principe uitte. Ook in het Oude Testament (Genesis 18) komt dat idee voor. Maar Blackstones uitspraak is een eigen leven gaan leiden in de rechtsleer, en staat bekend als de Blackstones ratio.
    dS Online
    dS Online

    Boezemvriend op de tarmac: 'Olivier, je bent te laat'

    De afgelopen 456 dagen waren voor Olivier Vandecasteele allerminst om te lachen. Hij werd zonder reden vastgehouden in verschillende Iraanse gevangenissen. Hij werd gefolterd, was er fysiek slecht aan toe, ging tijdelijk in hongerstaking en de doodstraf hing als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd.
    Maar toen Vandecasteele gisterenavond vrienden en familie omhelsde in Melsbroek, weerklonk gelach toen hij zijn boezemvriend Olivier Van Steirtegem in de armen sloot.
    Wat vertelde Van Steirtegem dan? 'Ik zei: "Olivier, tu es en retard".' Vandecasteele liet weten dat hij dorst had, en de twee dronken een biertje. Dat deed zijn vrienden deugd. 'Hij is zijn warmte en zijn gevoel voor humor niet verloren', vertelde Van Steirtegem deze ochtend op een persconferentie over de vrijlating van Vandecasteele.
    Olivier Van Steirtegem
    dS Online
    dS Online

    Familie bedankt alle Belgen voor hun steun

    Olivier Vandecasteele sprak de pers niet toe na zijn vrijlating, en ook zijn familie deed dat niet. 'Nu volgt een tweede strijd', zei Olivier Van Steirtegem, vriend en woordvoerder van de familie. 'Dat wordt een lang proces van heropbouw en genezing. We vragen de pers om zijn privacy te respecteren, en te wachten tot Olivier het de juiste tijd vindt om te spreken.'
    Mouna Ferdi, een vriendin van Vandecasteele, bracht een boodschap van Nathalie Vandecasteele, zus van Olivier. 'Nathalie wil de hele Belgische bevolking bedanken, voor alle kleine en grote acties. Er was een golf van solidariteit, en daarvoor willen we iedereen uit de grond van ons hart bedanken.'
    Ook Marie Van Reet, een vriendin die met Vandecasteele studeerde, bracht die boodschap. 'De strijd was moeilijk en intens. We waren soms ontmoedigd, maar nooit alleen. Bedankt voor elke handtekening, elke steun. Bedankt om er te blijven in geloven.'
    dS Online
    dS Online

    'Olivier is veel gewicht verloren, maar niet zijn gevoel voor humor'

    Olivier Vandecasteele stelt het, gezien de omstandigheden, relatief goed. 'Hij werd gefolterd', zegt Olivier Van Steirtegem, woordvoerder van de familie. 'Maar intellectueel stelt hij het goed. Hij is zijn warmte en zijn gevoel voor humor niet verloren. Hij is veel gewicht verloren, wel 30 kilogram. De eerste klinische check-up maakte duidelijk dat hij kon vliegen. Nu zijn verdere onderzoeken nodig.'
    Meteen na aankomst vertelde hij dat hij dorst had, vertelt Mouna Ferdi, vriendin van Vandecasteele. Met Van Steirtegem dronk hij na de aankomst in België een biertje. 'Het is maar een anekdote. Maar het deed ons veel plezier', zegt Ferdi. 
    dS Online
    dS Online

    'Olivier wist vanaf het begin dat hij op een dag zou vrijkomen'

    'Olivier is een sterke man', benadrukte Olivier Van Steirtegem, woordvoerder van de familie. 'Hij heeft drie jaar in Afghanistan gewerkt met verslaafden, en ook zes jaar in Iran gewerkt. Hij is sterk, hij kan tegen een stootje.'
    Volgens Van Steirtegem wist Vandecasteele al vanaf het begin dat hij op een dag zou vrijkomen. 'Hij kent zijn land, en is dus nooit zijn hoop verloren. Ook niet toen zijn bewakers vertelden dat België hem liet vallen.'
    'In zijn cel had hij een ritueel ontwikkeld om met een eenzaamheid om te gaan', zegt Van Steirtegem. 'Hij wandelde over de diagonaal van een kleine ruimte, en wandelde zo wel 25 kilometer per dag.'
    dS Online
    dS Online

    'Artikel 167 was niet ons idee'

    De Belgische regering maakte geen gebruik van de Irandeal, maar beriep zich op artikel 167 van de Grondwet dat de premier bevoegdheden geeft over het buitenlandbeleid. 'Dat hebben wij niet beslist, dat was een regeringsbeslissing. Wij waren daarbij niet betrokken en weten niet hoe het precies gegaan is', zegt Van Steirtegem.
    Chloé Georgiev, één van zijn advocaten, benadrukte dat ze erg gelukkig waren dat het 'recht op leven' gezegevierd is. Michel Kaiser, zijn andere advocaat, gaf een korte juridische toelichting maar benadrukte dat nu de emotie van zijn terugkeer belangrijker is, en dat er later tijd is voor een juridische analyse.
    dS Online
    dS Online

    'Olivier dacht dat hij naar een andere gevangenis ging'

    Toen Olivier Vandecasteele uit zijn cel gehaald werd, dacht hij dat hij verplaatst zou worden naar een andere gevangenis. 'Hij werd om 5 uur wakker gemaakt door zijn bewakers, moest zijn spullen nemen en plaatsnemen in een auto', licht Olivier Van Steirtegem, woordvoerder van de familie, toe. 'Hij wist niet precies waar hij naar toeging, hij dacht dat het naar een nieuwe gevangenis was. Pas toen hij zag dat hij op de luchthaven was, wist hij dat hij naar een ander land zou vliegen.'
    dS Online
    dS Online

    'Bravo Olivier, je hebt de vrijheid herwonnen'

    'Bravo Olivier', zo stak een ontroerde Olivier Van Steirtegem, de persconferentie over zijn vrijgelaten vriend Olivier Vandecasteele van wal. 'Dit verschrikkelijke dossier kan eindelijk worden afgesloten.' 
    Van Steirtegem beschreef hoe hij de aankomst van Vandecasteele had ervaren. ''Olivier verscheen glimlachend, uiteraard ontroerd. Het ging van de hel, in Iran naar het paradijs, in België, na maanden van zijn rechten te zijn beroofd.'
    'Verlies de hoop niet'
    Van Steirtegem had ook een woord voor iedereen die nog vastgehouden wordt in Iran. 'Onze gedachten gaan uit naar alle gijzelaars en familie: verlies de hoop niet.' Hij had ook een politieke boodschap: 'De democratie behoort ons alleen toe. We moeten ze koesteren en niet voortdurend bekritiseren. Zonder zouden we niet over dezelfde rechten beschikken.'
    Hij dankte de Belgische regering, justitie, Amnesty International, zijn advocaten, de vrienden, de familie en iedereen die de petitie getekend heeft.
    DS Online

    Hoe de draad weer oppikken na zo’n lange tijd in eenzame opsluiting?

     

    Hoe kun je, na vijftien maanden opsluiting in erbarmelijke omstandigheden, weer doorgaan met je leven? Wat staat de familie te wachten? ‘Het belangrijkste nu is een deken van liefde’, zegt psycholoog Kim Lerouge. Lees verder >

    (c) photonews