Archieffoto van Zonsondergang

Zomer van Antwerpen maakt zomerprogramma bekend: "De Reuzen, maar ook veel andere hoogtepunten" 

De stad Antwerpen heeft haar programma bekend gemaakt voor de Zomer van Antwerpen. Vaste waarden zoals Muziek in de Wijk, Cinema Urbana en de Zomerfabriek staan op de planning. Maar ook tal van nieuwe creaties zijn de hele zomer lang te ontdekken. Eind augustus komen de Reuzen van Royal de Luxe opnieuw naar Antwerpen.

Wie deze zomer in Antwerpen doorbrengt, zal zich zeker niet vervelen. De medewerkers van Zomer van Antwerpen maakten vandaag hun nieuwe zomerprogramma bekend. "We proberen elk jaar veel hoogtepunten te zoeken", zegt organisator Patrick De Groote. "Uiteraard kijkt iedereen uit naar de komst van De Reuzen eind augustus. Maar voor het eind augustus is, is er nog heel wat anders te doen."

"We hebben onze vaste waarden: Muziek in de Wijk, Zomerbar met veel internationale circussen en Cinema Urbana, de gratis openluchtcinema aan het Kattendijkdok", zegt De Groote. "Bovendien hebben we Charon, een grote indrukwekkende installatie vanuit de Verenigde Staten dat we met vier andere steden naar Europa hebben kunnen krijgen."

Nieuwe creaties

Er zijn ook heel wat nieuwe toneelstukken en vertellingen. Heel wat jonge of pas afgestudeerde artiesten mogen voorstellingen brengen. "Ik ben heel blij dat ik mijn voorstelling mocht uitwerken. Ik mag 20 keer spelen, dan leer ik meteen hoe het is om een publiek niet drie keer mee te krijgen, maar 20 keer", zegt Johannes Lievens van de voorstelling "De Eenzame Stad".

"Ik breng 'Liefs Achilles'. Dat is een stuk over de Griekse mythologie. Je hoeft er geen kennis over te hebben, want ik pak het op een grappige manier aan. Maar ik bekijk het ook met een kritische blik: is dat allemaal wel zo heldhaftig als het lijkt?", vertelt Pleun Van Engelen. "Ik breng een operette. Dat is de lichtere vorm van een opera, met meer humor, hoepelrokken en gekke plotwendingen. We spelen de koningin der soprettes: "Die Fledermaus" van Johann Strauss, maar dan op een eigentijdse manier", zegt Isaak Duerinck.

De voorstellingen zijn allemaal op andere locaties, verspreid over de stad. "Dat is een bewuste keuze. Op die manier is de zomer voelbaar in alle districten", zegt Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen voor cultuur. Zomer van Antwerpen is er van 23 juni tot en met 3 september. Het volledige programma kan je terugvinden op de website van de Zomer van Antwerpen.

Meest gelezen