© AP

Spanning stijgt: Noord-Korea voert mislukte rakettest uit

Noord-Korea heeft zondag, de dag na de viering van de 105de verjaardag van zijn stichter Kim Il Sung, opnieuw een rakettest uitgevoerd, die mislukt lijkt te zijn. Dat hebben het Zuid-Koreaanse stafchefs van het leger gemeld. Experts hadden er de afgelopen dagen nog op gewezen dat vieringen zoals die van zaterdag vaak een voorbode zijn voor militaire acties van Noord-Korea.

Noord-Korea heeft dit jaar al verschillende raketten afgevuurd, ondanks de talrijke sancties die de VN-Veiligheidsraad het land al heeft opgelegd. Op 5 april lanceerde Pyongyang nog een middellangeafstandsraket die terechtkwam in de Japanse Zee.

© AP

Het is nog niet duidelijk welke soort raket zondagochtend vroeg werd afgevuurd vanop een lanceerbasis in de havenstad Sinpo, aldus het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap.

Het Pentagon bevestigt de lancering. “Het US Pacific Command heeft wat lijkt op een Noord-Koreaanse rakettest gedetecteerd op 15 april om 11.21 uur Hawaïaanse tijd (23.21 uur Belgische tijd). De lancering van de ballistische raket vond plaats in de buurt van Sinpo”, aldus het persbericht dat werd verspreid door de Amerikaanse media. “De raket ontplofte bijna onmiddellijk. Momenteel wordt onderzocht over welke soort raket het gaat. Het US Pacific Command is volledig bereid om nauw samen te werken met onze bondgenoten in Zuid-Korea en Japan om de veiligheid te verzekeren.”

“Meedogenloos”

De mislukte lancering gebeurde op een moment dat de spanningen tussen Noord-Korea en de internationale gemeenschap hoog oplopen rond het nucleaire programma van Pyongyang. De Verenigde Staten lieten weten te zullen optreden tegen Noord-Korea, zelfs zonder hun bondgenoot China, en de VS stuurden afgelopen weekend een vliegdekschip naar het Koreaanse schiereiland. Noord-Korea liet dan weer weten “meedogenloos” te reageren op elke provocatie van de Verenigde Staten.

De test overschaduwt het bezoek van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence aan Zuid-Korea, waar hij zondag zal arriveren. Pence wil er de Amerikaanse solidariteit met Seoel in de verf zetten in de marge van de spanningen rond Noord-Korea. Hij is van plan om samen met Amerikaanse soldaten die ontplooid zijn in de bufferzone aan de zwaarbewaakte grens tussen Noord- en Zuid-Korea, Pasen te vieren, en gesprekken te voeren met de Zuid-Koreaanse regering.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer